Jádro je oboustranně opláštěno speciálním kartonovým papírem.

Povrch desek je upraven tak, aby šly dobře tmelit a spojovat. Sádrokartonové desky lze montovat ve více vrstvách, snadno je lze opracovávat a lze díky jim řešit i netypické tvary.


Sádrokarton je opravdu všestranný materiál, lze jej využít nejen v klasických podmínkách, ale například i v místnostech s vyšší vlhkostí vzduchu. Díky speciální impregnaci se proto nemusíme bát žádných komplikací, jako jsou třeba plísně.

Ze sádrokartonu lze postavit prakticky cokoliv. Stačí jej seříznout do požadované velikosti nebo tvaru a tak díky jemu můžete vytvořit obloukovitý podhled stejně jako příčku v místnosti.


Tvary a rozměry desek jsou opravdu rozmanité, od obloukovitých, obdélníkovitých až po čtverce. Síly desek jsou samozřejmě také rozličné, záleží na tom, pro jakou úpravu desku potřebujeme. Obyčejná příčka nevyžaduje příliš silnou desku, naopak při obkladu podkroví je rozhodně třeba použít silnější materiál.


Obrovskou výhodou sádrokartonu je také jeho možnost použití z protipožárních důvodů i pro zlepšení akustiky v místnosti.


Jak tedy lze sádrokarton využít?

Při obložení stěn, kdy mohou sádrokartonové desky nejen vyrovnat nerovnosti zdiva, díry i jiné poškození, ale také jako předsazená stěna může působit protihlukově. Pokud vedeme sádrokarton jako předsazenou stěnu, můžeme ve vzniklém meziprostoru ukrýt veškeré kabely, trubky i elektřinu, což je opravdu velká výhoda nejen z estetického hlediska, ale také pro bezpečnost, ať již před nenechavými dětmi nebo zvířátky.

Další možností využití je zateplení podkrovních prostor. Právě při rekonstrukcích půd, kdy je třeba vylepšit tepelné vlastnosti půdní vestavby je sádrokarton velmi vhodným řešením. Opět tedy může udržet teplo, zlepšit akustiku a také skrýt různé trubky a dráty.

Sádrokarton nelimituje jen využití u stěn či stropů. Lze jej použít i jako nosnou vrstvu podlahy. V místnostech, kde například strop nedovoluje nést betonovou zátěž je sádrokarton naprosto spolehlivou vrstvou.


Sečteno a podtrženo

Výhod využití sádrokartonu je opravdu mnoho. Velmi snadná manipulace s ním, jeho lehkost.

Obrovským plus je jeho nehořlavost a tudíž větší bezpečnost pro vaši domácnost.

Sádrokarton je zdravotně nezávadný a v neposlední řadě, pokud se vám již nelíbí úpravy udělané za jeho pomoci, můžete je snadno odstranit a vymyslet si jiné.


Samozřejmě, jako všechno i sádrokarton má také svoje nevýhody. Rozhodně jej nemůžete využít jako nosnou konstrukci. Tedy je třeba, aby jste v místech, kde hodláte mít police připravili nosnou konstrukci .


I tak, když si vše promyslíte, zjistíte, že ač nejste odborníci, sádrokarton je natolik ideální materiál, že si za jeho pomoci snadno můžete vytvořit to, co chcete.

Foto: Gyps