Jednou z možností moderní techniky, se stala také tepelná čerpadla. Jejich významnou charakteristikou, která nehraje zrovna prim, pro ně je skutečností, že jejich výkon je celkem omezený, zejména chceme-li se pohybovat v ekonomickém a finančně přijatelném rozmezí pro vytápění domů a bytů. Ovšem s přibývajícím počtem nízkoenergetických staveb, které potřebují mnohem méně energie pro vytápění, než staré domy, zažívají tepelná čerpadla doslova boom.

tepelná čerpadla

Nejčastěji používaná tepelná čerpadla


Nejčastěji používaná tepelná čerpadla, jako způsob vytápění domů, můžeme rozdělit na tři kategorie. První je tzv. země-voda. Princip tohoto čerpadla funguje tak, že teplo je ze země přiváděno do vody nemrznoucí speciální kapalinou, která má nízkou teplotu varu. Odebírat tuto energii ze země můžeme například pomocí plošného kolektoru v horizontálním provedení, nebo také pomocí vertikálního vrtu. Další velmi využívanou možností tepelného čerpadla je tzv. vzduch-voda, kde jak asi už z názvu tušíte, je teplo odebíráno ze vzduchu do vody. Velkou výhodou právě tohoto druhu čerpadla je jeho nízká pořizovací cena a snadná instalace. Dále rozlišujeme také teplená čerpadla voda-voda nebo také variantu vzduch-vzduch.

Drahý špás na věky?


Pořizovací cena tepelných čerpadel je bohužel ve většině případů celkem vysoká. Samozřejmě pokud si pořídíte kvalitní tepelné čerpadlo, je více než zaručené, že vám vydrží několik desítek let a jestliže ho máte od renomované a kvalitní společnosti, máte zaručený také kompletní servis na celou dobu životnosti. Tepelná čerpadla, i přes celkem vysoké pořizovací náklady, jsou považovány za návratnou investici. Úspory na vytápění prostřednictvím tepelných čerpadel jsou totiž více než patrné. Domy a byty, které jsou vytápěny díky tepelným čerpadlům, mají dokonce nárok na levnější elektřinu, které se říká ekotarif. Další výhodou je bezesporu jejich mimořádně nízká hlučnost, což je způsobeno právě nízkootáčkovými ventilátory.

A co nezateplené budovy?


Tepelná čerpadla jako způsob vytápění jsou skloňována zejména s nízkoenergetickými a zateplenými domy. Jak to ale funguje u domu, který zateplený není? Samozřejmě je i tato varianta možná. Je ovšem potřeba zvýšit tepelný výkon tohoto čerpadla. Pokud uvažujete o pořízení tepelného čerpadla, je samozřejmostí zjistit si maximum informací o produktu samotném, tak také o potencionálním dodavateli, tedy proklepnout si jeho reference. I když je počáteční investice do tepelného čerpadla celkem vysoká, rozhodně se tato částka vyplatí investovat.