Poslední dobou začíná čím dál víc zákazníků na českém trhu objevovat značky skandinávského nábytku, které právě tyto požadavky splňují dokonale. Skandinávský design je pojem, který má ve světě nejen nábytkového designu již dlouho své pevné místo. Je výjimečný především svou nadčasovostí – je to design, který nestárne. Není nikdy samoúčelný, funkce je zde na prvním místě a jde ruku v ruce se snahou o ekologičnost výroby a často je korunována nějakým vtipným detailem.

Na českém trhu se skandinávskému nábytku věnuje společnost SCANDIUM. Na stránkách www.scandium.cz najdete přehled zastupovaných značek i kompletní online katalog všech dovážených produktů, od loňského roku můžete navíc nakupovat i online a to jak doplňky, tak právě sedačky a větší kousky nábytku.

Jednou ze značek, která se věnuje téměř výhradně sedacímu nábytku a má u českého publika od začátku velký úspěch jsou dánští Softline. U zákazníků vítězí svou hravostí, praktičností, ale hlavně neobvykle výhodným poměrem kvalita versus cena.

Jak tedy při výběru začít? Prvním krokem by určitě mělo být rozhodnutí o velikosti sedačky. Základní pravidlo říká: velká místnost - velká sedačka, malá místnost - malá sedačka. Ve skutečnosti to často nebývá samozřejmostí a obývací pokoje, které toto pravidlo nectí se smrsknou na malé kumbálky, ve kterých se toho opravdu pak o moc víc než sledování televize, dělat nedá. A významnou roli v tomto případě nehraje jen vlastní rozměr té či oné sedačky, ale také její robustnost. Tip: na www.scandium.cz v sekci eshop – sofa si můžete sedačky vybírat i podle toho, zda hledáte dvojsedák, trojsedák, rohovou nebo modulární sofu.

 

Například sofa Noon (nahoře) je rohová sofa, která díky své lehkosti působí daleko lehčím a menším dojmem než doopravdy je, takže je vhodná i do menšího interiéru. Sofa Blast (níže) je pak ještě menší, ale i tak z ní ve chvilce vytvoříte provizorní lůžko pro dva a navíc k ní pořídíte ve stejném designu i křesílko s podnožkou, nebo odkládací stolek. Tip: v rámci celých stránek www.scandium.cz se Vám pro usnadnění u každého produktu v dolním menu pod položkou „Hodí se k“ zobrazují produkty, které jsou k němu doplňkové.

 

Neméně důležité je i co od své nové sedačky očekáváte z hlediska funkce. V tomto ohledu jsou sedačky Softline nedostižné. Například model Noon má nastavitelné a polohovatelné područky, takže se dá na pohovce jak skvěle poléhávat s knihou opřený o zdviženou područku, plnohodnotně spát nebo usadit velké množství hostů v případě návštěvy. Ale i velká většina ostatních modelů je vždy rozložitelná nebo nějakým způsobem přizpůsobitelná vašim momentálním potřebám. Vrcholem v tomto ohledu jsou pohovky Nevada, která má v sobě zabudovaná lůžka obzvlášť rafinovaně.

          

Nebo menší pohovka Wing, z které vykouzlíte během chvilky jak tvar L, tak oblíbené „Love seat“ – útulné hnízdečko pro dva.

  
Složitá je často také volba čalounění. Na výběr je široká řada textilií a velká paleta barev. Někdo dává přednost vlněným filcovým materiálům, které se vyznačují obrovskou odolností, někdo zase ocení měkčí, hladivější textilie. Určitě potěší, že všechny potahy jsou odnímatelné a tím pádem se nemusíte nikdy bát, že v případě nějaké větší katastrofy bude část vaší sofy nenávratně zničena.

Pro výběr barvy každopádně vždy platí, že čím větší kus nábytku, tím neutrálnější by měla být jeho barevnost, která se vždy dá pak doladit různými polštářky nebo jinými doplňky nebo třeba křesílkem, které rozhodně nemusí být stejného typu ani barvy jako pohovka a může tím celý interiér výrazně osvěžit.

 

TIP: všechny vzorníky látek jsou k dispozici v showroomu v sídle společnosti. Na vyžádání je možné zaslat vybrané vzorky k zapůjčení na Vaši adresu. Pro případ, že byste si chtěli některé modely prohlédnout osobně, je dobré kontaktovat SCANDIUM, kde Vám vždy sdělí, které vzorky jsou momentálně na showroomu k vidění.

www.scandium.cz