Pročpak Středomoří?

Odpověď na tuto otázku není nikterak složitá. Stačí přivřít oči a vybavit si příjemné vzpomínky na některou z našich letních dovolených. Ve středomořské oblasti se totiž západním Slovanům tuze líbí a chutná jim tam, a to nejen v létě. A tak není náhoda, že mnoho z nich se po návratu z dovolené, ať už vědomě, nebo podvědomě, nechá inspirovat touto nádhernou oblastí, a rozhodne se, zhmotnit alespoň část těchto vzpomínek doma v jejich oblíbené místnosti – tedy v kuchyni.

Ostatně, není se čemu divit. Zemité barevné odstíny temně modré, zelené, fialové, ale i teplých barev, v kombinaci s přírodními materiály, kde zmíníme nábytek a podlahu, bohatou vegetací, která svými lístky překračuje i práh kuchyně a to množství čerstvých surovin, ryb, zeleniny, bylinek a ovoce, nemůže člověk přejít jen tak bez povšimnutí. Stejně tak okna zdobená květináči s bylinkami, která zajišťují dostatek denního světla, a která v kombinaci s vysokými stropy místností rovněž zajišťují dobrou cirkulaci vzduchu. Dech Středomoří má být svěží, plný čerstvého vzduchu, prosycený vlhkostí moře, od něhož vane vánek. To, že na čerstvém vzduchu dobře chutná, to místní dobře vědí, a tak jejich kuchyně často přechází v terasu plnou bujné vegetace, která je tak příjemným prodloužením kuchyňského interiéru.

 

Paleta barev

Barevnou paletu středomořských barevných odstínů lze rozdělit podle regionů, a to na oblast Řecka, pro kterou je typická oblíbená kombinace modré a bílé barvy, dále oblast kolem Provence, a tou třetí oblastí je část středomořské Afriky, kam patří země jako je například Turecko, ale i Egypt, který si obvykle spojujeme spíše s Rudým mořem. Té poslední z vyjmenovaných oblastí vévodí terracotta a teplé barevné odstíny připomínající pouštní písek.

A to nejlepší nakonec. Nejvíce barevná je paleta právě v těch místech, kam patří Provence. Temně modrá, temně zelená, tajemná fialová a velmi tmavá růžová, ale i žlutá nebo hnědá a samozřejmě terracotta.


Dlaždice a koberečky

Tradiční a takřka neodmyslitelnou součást dekorace středomořského designu představují okrasné dlaždice. Zdobí se jimi prostor kolem kuchyňské linky, ale také se jimi obkládá jídelní kout, mnohdy je najdete i na podlaze. Mezi oblíbené motivy patří geometrické tvary, ale i zvířecí a florální motivy, z nich především květy slunečnice, vlčí máky, rajčata a stromy a plody olivovníku. A zvířata? Jiný kraj, jiné zvíře, od kohoutka se slepičkou až po kravičku stračenu. Stejně tak najdete motivy květin a zvířat na bohatých textilních doplňcích, jako jsou například ubrusy, záclony, nebo utěrky.

Koberečky na podlaze slouží nejen jako finální doladění kuchyňského interiéru a částečnému zateplení místnosti, ale také jako ochrana okrasných dlaždic na krásné keramické podlaze. Bývají také bohatě zdobené, a to podobnými motivy jako dlaždice nad nimi nebo pod nimi.

Snad jedinou nevýhodou těchto koberečků a keramických podlah může být jejich údržba, která ve srovnání s podlahovou krytinou jako je například linoleum, vyžaduje poněkud větší péči. Ale výsledek přeci stojí za to, nebo ne?


Dostupnost

Rozšířenost středomořského designu kuchyní nemá na svědomí jen to, jak dobře vypadá, a jak příjemně na nás působí, ale také jeho relativní dostupnost. Tím nemáme na mysli, že zařízení kuchyně v tomto duchu by byla laciná záležitost, ale spíše fakt, že je z čeho vybírat, a že za tím, co se vám líbí do kuchyně, nemusíte jezdit až do slunné Itálie nebo do jiné z těchto zemí. Také v českých obchodech, ale i na internetu můžete nakoupit nejrůznější doplňky, ale i stylový nábytek. Ale o tom zase někdy příště.



Foto1:

Keramické obklady a dlaždice jsou příznačné pro design středomořské kuchyně.

Foto2:

Typicky středomořská kuchyně. Všimněte si zejména podlahy a obkladů.

Foto3:

Velké oblibě se těší dekorativní také dlaždice s potravinovými motivy.

 

Foto: www.hgtv.com, www.diytrader.com, www.artontiles.com