Zajímalo by Vás, zda náhodou neexistuje druh materiálu, který by v sobě spojoval přírodní vzhled dřeva a přitom nebyl příliš náročný na údržbu? 

Kompozitní materiál

Máme pro Vás dobrou zprávu. Takový materiál skutečně existuje. Označuje se zkratkou WPC (Woodplastic). Nemusíte být angličtináři, abyste si správně odvodili, že se jedná o kompozitní materiál, který se vyrábí sloučením dřeva a polymeru. Vynalezen byl v Severní Americe, kde se stal běžným standardem při stavbě venkovních podlah a teras. Jeho hlavní výhodou je, že eliminuje nežádoucí vlastnosti dřeva, jako jsou například hniloby, plísně, napadení hmyzem, kroucení nebo vysychání, ovšem při zachování přírodního vzhledu dřeva. Jedná se v podstatě o částečně umělé dřevo. 


Dřevo nebo WPC?

Při volbě materiálu na pokládku terasy se dnes již nemusíme omezovat pouze na domácí dřeviny, jako je buk, dub, modřín nebo bříza, ale můžeme využít široké škály tropických dřevin původem z jihovýchodní Asie nebo Jižní Ameriky, z nichž nejznámější je teakové dřevo, které se díky své odolnosti vůči vlhku a vodě často používá také k obložení koupelen. Také ostatní tropické dřeviny, bangkirai, kapur, bukit a další, se vyznačují vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům a dřevokaznému hmyzu, stejně jako tvrdostí a velmi dlouhou životností. Výrobní technologie WPC je však ještě o něco dále. Kompozitní materiál Woodplastic je odolný prakticky vůči všem výše uvedeným negativním vlivům, a to bez jakékoliv údržby. Pokud se rozhodnete pro umělá dřevěná prkna WPC, nebo v případě větších ploch pro kazety, ve srovnání s klasickým dřevem si trochu připlatíte. Tato investice se Vám však, vzhledem k poměrně nákladné údržbě klasického dřeva, do 5 let vrátí.

Terasa jako na dlani

S Vašimi starostmi ohledně plánování a pozdější realizace terasy Vám ochotně pomůže nákladový kalkulátor. Poté, co na internetových stránkách www.mojeterasa.cz načerpáte potřebné informace o materiálech, které lze k pokládce Vaší terasy použít (zda dřevo nebo raději WPC terasové produkty), kliknete vpravo nahoře na hnědé políčko “Kalkulátor“ a Vaše plánování může začít. Tato funkce slouží primárně k tomu, abyste získali přesnější představu o Vaší budoucí terase a orientačně zjistili, na kolik Vás tato investice přijde. Cena se pochopitelně odvíjí především od výměry terasy, použitého materiálu (včetně lišt) a způsobu pokládky. Svislá pokládka prken je o něco nákladnější.


Jak funguje kalkulátor?

Práce s kalkulátorem je snadná. Po jeho otevření se na obrazovce Vašeho počítače objeví okno, kam zadáte všechny důležité parametry. Nejprve vyberete tvar terasy. Poté uvedete její rozměry, zvolíte odstín dřeva, způsob pokládky a případné zakončení terasy lištou. Nákres Vaší budoucí terasy je hotov. Pokud se svým návrhem nejste spokojeni, jednoduše pozměníte parametry a kalkulátor Vám nabídne nový. Můžete se podívat na detail kalkulace, rozpis materiálu a na umístění nosičů a klipů. Spokojeni? V této chvíli nezbývá než objednat potřebný materiál a stáhnout si podklady o tom, jak postupovat, nebo rovnou využít nabídky specializované firmy, která Vám zajistí instalaci terasy na klíč. 


Instalace terasy svépomocí

Instalace terasy je jako stavebnice, která zahrnuje vedle nulté fáze plánování ještě další tři. Zaprvé fázi přípravnou, jejímž úkolem je příprava podkladového povrchu. Pokud pouze neměníte prkna v rámci rekonstrukce, bude nutné Vaši terasu na pokládku předem připravit. WPC terasy se běžně pokládají na beton, štěrk i na stávající hydroizolaci. Ve druhé fázi na připravenou terasu nejprve položíme nosiče a na ně se ukotví WPC prkna. Jako třetí přijdou na řadu dokončovací úpravy, jako je ukončení terasy zakončovacími profily. 
Montážní návody a další podklady, které budou Vaším průvodcem při instalaci terasy najdete na
www.woodplastic.cz a www.mojeterasa.cz.

 

Potřebujete více inspirace?

Vzorkovnu a ukázkové terasy najdete v Mrači u Poříčí nad Sázavou. Zde si také můžete zboží objednat a nebo rovnou odvézt. Objednávku můžete také učinit telefonicky, faxem, nebo využít služeb internetového obchodu.

E-shop Moje terasa nabízí kromě WPC, terasové produkty firmy Silvadec a Werzalit. Těšit se můžete na široký sortiment zahradního nábytku, hračky na zahradu, grily, terasová světla a další doplňky, které při zařizování terasy nesmí chybět. Vaši novou terasu i přilehlou zahradu tak můžete kompletně vybavit vším, co si zaslouží. Přejeme Vám příjemné posezení!


WPC - Woodplastic s.r.o
 
Vzorkovna:(ukázkové terasy)
Mrač 270
257 21 Poříčí nad Sázavou

Tel. 317 700 556

E-mail: wpc@mores.cz