Prostě si zkuste onu věc vyrobit.


Právě dnes velmi rozšířená a oblíbená technika se složitým názvem decoupage je technikou, kterou lze upravit téměř vše, nač jen pomyslíte.
Ať již chcete změnit obyčejný květináč, starý stůl, bílou sklenici či cokoliv jiného, tohle je metoda přesně pro vás.


Jak na to?


Základem je sehnat několik ubrousků s motivem, který vhodně doplní váš interiér nebo třeba udělá radost vašim dětem, koupit lepidlo určené pro ubrouskovou techniku (slouží k lepení ubrousku na dřevo, karton, keramiku, sklo, kov a jiné materiály), které nakonec celé dílo zafixuje. Ubrousky daleko lépe vyniknou na světlém podkladu, natřeném třeba balakrylem nebo jiným vodou ředitelným lakem. Ve speciálních obchodech seženete i laky přímo pro ubrouskovou metodu a pokud třeba začínáte, určitě je lepší koupit si jen malé množství na zkoušku. Z ubrousku vystřihneme tu část, kterou chceme použít, oddělíme vrchní vrstvu s motivem a přiložíme ji na určený předmět. Štětcem namočeným v lepidle postupně a velmi opatrně přejíždíme po ubrousku tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a aby se ubrousek nepřetrhl. Tímto postupem přilepíme celý ubrousek nebo jeho zvolenou část k podkladu. Po důkladném proschnutí celý motiv ještě jednou přetřeme lepidlem nebo bezbarvým lakem.


Pokud se vám líbí mírně popraskaný motiv, stačí použít k tomu určený druh laku. Sice déle schne, ale vzniklý motiv je opravdu zajímavý. Použití krakelovacího laku chce trochu cviku, ale není to nic složitého. Nanáší se mezi dvě kontrastní akrylové barvy, kdy spodní poté prosvítá v prasklinách vrchní barvy. Spodní vrstva musí být vždy dobře zaschlá, než na ni nanesete krakelovací lak, který také musíte nechat zaschnout. Pokud spěcháte můžete si pomoci fénem.


Vhodných materiálů pro použití této techniky je opravdu velmi mnoho, a tak si můžete byt ozdobit od květináče až po rám na obraz přesně tak, jak chcete vy sami.



Kde nakoupit potřeby?


Zkuste například http://www.decoupageshop.cz