Čtvrthodinka týdně

Někdy totiž stačí pouhá čtvrthodinka až půlhodinka týdně k tomu, aby se lidé obdivně zastavovali pod vaším oknem, nebo volili trasu jejich procházky právě kolem vašeho domu. Existují totiž rostliny, které nevyžadují přílišnou péči. Zejména když jim pořídíte samozavlažovací truhlíky. Balkónové rostliny v těchto truhlících pak stačí na začátku sezóny dobře zapěstovat, a pak se spokojí s pravidelnou zálivkou a občasným hnojením. Samozavlažovací truhlíky mají tu vlastnost, že v sobě zadržují vodu, kterou postupně uvolňují, čímž jsou rostliny v nich zavlažovány i po dobu jednoho týdne. Jinými slovy, stačí je zalít jednou za týden.


Vděčné muškáty

Muškáty neboli pelargonie, ať už převislé, nebo plnokvěté jsou velmi oblíbenou balkónovou rostlinou. Je tomu tak díky jejich relativní nenáročnosti na péči. Pokud je zasadíte do samozavlažovacích truhlíků, jednou za týden je zalijete, občas oberete suché listy, mírně přihnojíte a více se nemusíte o nic starat. Při prvních mrazech je můžete schovat domů, nejlépe na chladné temné místo, aby přezimovaly. Bohužel, aby tyto rostlinky v pohodě přečkaly zimu a následující sezónu vypadaly stejně dobře jako tu předchozí, to se podaří skutečně málokomu, a tak si většina lidí pořizuje každé jaro nové. Ty však vydrží celou sezónu, a s minimem péče.

Pokud dáváte muškáty do oken nebo na parapet, nezapomeňte je řádně upevnit, letní bouřka by vám mohla pěkně zaškodit.

 

Netradiční rostliny

Pokud však netradiční exteriér vašeho domu zatoužil také po netradičních rostlinách, budete jim muset věnovat trochu více péče. Důležité však je, vybrat ty správné rostliny, aby se jim na vašem balkóně nebo okně dobře dařilo. Pokud totiž zvolíte pěstitelskou variantu metodou pokus-omyl, může se vám výzdoba domu vzhledem k nákupu nových rostlin pěkně prodražit.

Předchozí odstavec patřil vděčným muškátům. Tento je věnován sice netradičním rostlinám, ale vybrali jsme z nich ty, jejichž pěstování není zase příliš náročné.

V případě, že toužíte po veselém balkonu nebo terase, zkuste třeba pestrobarevné terasové jiřinky, které jsou díky jejich výšce kolem 20 cm, velmi vhodné do truhlíků. Budou vám dělat radost od začátku června skoro až do Mikuláše.

Pokud vás nedráždí vůně hvozdíku karafiátu, zasázejte si do truhlíku právě tuto bohatě kvetoucí rostlinu.

V poslední době, ruku v ruce s módou zelených střech, se mezi oblíbené rostliny zařadily také netřesky a rozchodníky. Jsou velmi odolné a rychle se rozrůstají. Jejich květy jsou příjemným zpestřením snad každého moderního exteriéru. 


A co v zimě?

Možná si říkáte, že na povídání o rozkvetlém balkónu není na začátku zimy ten nejvhodnější čas, ale ani v zimě není nutné, aby vaše okna zela prázdnotou. Okrasné rostliny stačí ostříhat a do smutně vyhlížejících truhlíků zapíchat větévky jehličnanů, třeba ty, které vám zbyly po úpravě vašeho živého plotu. Když z nich uděláte jehličnanový mix, hustě je zapícháte do vašich truhlíků, a ozdobíte třeba větévkami šípků, vřesu, lampionky mochyně, ale i červenými, nebo jinak barvenými (to podle toho, co exteriéru vašeho domu sluší) stužkami, získáte tak krásnou zimní truhlíkovou variantu, která bude váš dům zkrášlovat až do jara.

Na jaře tyto zimní truhlíky jednoduše vyklopíte na kompost nebo do kompostéru a znovu nahradíte kvetoucími rostlinami. A kvetoucí sezóna může znovu začít.

Foto1:

Muškáty patří pro jejich relativní nenáročnost na péči k nejoblíbenějším balkónovým rostlinám.

Foto2:

Krásný kvetoucí balkon je nejen vaší malou oázou klidu, ale především ozdobou celého domu.

Foto: www.naryves.com