Naznačíme vám, po čem dospívající konce první dekády 21. století touží. O detailech se s nimi však budete muset poradit.

 

Hračky do sklepa

Aby se váš náctiletý potomek nemusel stydět, pozvat si domů kamarády, nebo někoho, na kom mu záleží natolik, že s ním chce oslavit Valentýna, je třeba, odstranit ze stěn všechny motýlky, medvídky a pohádkové postavičky. Stěny teenagerovy ložnice touží po jednoduchém moderním nátěru, nikoli po tapetách s dětským motivem. Hračky, se kterými si ještě nedávno vaše dítě hrálo, pouze zabírají místo v jeho pokoji. Uložte je tedy do truhly a šup s ní do sklepa nebo na půdu. Byla by škoda, je likvidovat. Čas uteče jako voda a vaše vnoučata z nich budou jistě mít za pár let velkou radost. Moderní teenageři touží po vlastní prostorné místnosti s odpovídajícím technickým zázemím.

 

Co právě letí?

Jaké trendy vstoupily do světa teenagerských ložnic? Jak si váš mladý muž nebo slečna představuje interiér, v němž se dá v domě rodičů přežít? Samozřejmě, že při designování pokoje záleží na pohlaví a na tom, jaké má teenager záliby, jaký je jeho oblíbený hudební styl a životní filosofie. Nicméně bez ohledu na tyto individuality, vám nabídneme několik linií, kterých se můžete při zařizování nebo spíše renovování a rekonstruování teenagerské ložnice držet.

Pokud jde o stěny, již v úvodu jsme naznačili, že se nosí jednoduché moderní nátěry. To ovšem neznamená, že by stěny musely být nutně jednobarevné. Při malování nestačí brát v potaz pouze to, kterou barvu má teenager rád (mnoho z nich upřednostňuje černou), ale je třeba zohlednit také psychologické působení barev na člověka. Můžete zvolit uklidňující modrou, nebo třeba inspirativní fialovou. Že se vaší slečně líbí naprosto ujetá jedovatě růžová? Je to její pokoj, tak jí tuto barvu dopřejte. Tento odstín je navíc in.

Co se nábytku týče, chce to něco praktického a přitom designově povedeného. Ústy teenagera nějakou dost hustou vychytávku. Třeba pohovku nebo křesílko kroutící se do záhadného tvaru.

 

Postel

Začněme od nejoblíbenějšího kousku nábytku, a to od postele. Možná s námi nebudete tak úplně souhlasit, ale velkou postel lze jen doporučit. Nejenže se v ní pohodlněji spí, ale zejména mladou slečnu potěší, když u ní bude moci přespat její nejlepší kamarádka, se kterou si až do usnutí budou s chichotáním vyprávět tajnosti. O něco později zde může přespat její přítel. Dvojlůžko či jeden a půl lůžko s tlustou matrací položenou blízko u země je dneska trendy.

 

Studijní koutek

To, co by mělo teenagery zajímat, je příprava na jejich budoucí povolání. Vedle postele proto do ložnice patří studijní koutek. Design můžete ponechat na samotném uživateli tohoto nábytku, důležité však je, aby se mu při studiu pohodlně sedělo. Dobrým řešením je volba dostatečně vysokého stolu, který pamatuje i na počítač, nebo počítačového stolku, který doplníte pohodlnou židlí. Pokud jde o zdravé a pohodové sezení, hitem jsou sedací pytle a vaky. A nezapomeňte na polici s knihami!

 

Další nábytek

Nejen slečnu potěší elegantní toaletní stolek, dnešní mladí muži totiž dbají na svůj zevnějšek více než kdykoli předtím. Nejedná se o zbytečný kus nábytku, může sloužit i jako odkládací plocha nebo stolek pro případ, že teenager se bude připravovat do školy s kamarádem nebo pracovat na společném projektu. Tento kus nábytku je výhodný také pro vás, především v případě, že vaše obydlí disponuje pouze jednou koupelnou.

Úložný prostor v podobě velké šatní skříně se zrcadlem lze jen doporučit.

 

Doladění

Nezbývá než nahradit dětský hrací koberec vhodnou podlahovou krytinou, která bude ladit se stěnami a nábytkem. K tomu dodat nějakou rostlinu, která nevyžaduje nadměrnou péči. Pak už je čas na dekoraci. Dekorace je nedílnou součástí interiéru. Dodává mu osobitý ráz. Například stěny lze ozvláštnit proužky, puntíky či zajímavými vzory samolepící dekorace. Že je lepší obraz či plakát, ale nevíte, jaký? Volba obrazů, plakátů, vzorů povlečení atp. je velmi nevděčná. Konzultujte ji proto s vašim tennagerem!