Pronájem bytu
Pronájem bytu ve srovnání s pořízením vlastního bytu či domu u nás obvykle představuje spíše krátkodobé až střednědobé řešení, a to z především z toho důvodu, že placení nájemného je v dlouhodobém horizontu neekonomické. Měsíční nájemné rozhodně nelze považovat za investici. V tomto roce navíc klesly úrokové sazby hypoték na své historické minimum.

Ceny pronájmů a hypoték se samozřejmě liší i lokálně. My jsme ale zaznamenali ve všech regionech rapidní snížení hypotéčních splátek. Ty pak vycházejí výhodněji, i pokud by se snižovaly sumy za nájemné.,“ uvedl Miroslav Jonáš, obchodní ředitel M&M reality.



V jakém reginu ušetříte nejvíce? Tabulku rozdílu ceny hypotéky a nájmu podle regionů naleznete zde.

Na rozdíl od hypotéky nás však pronájem bytu k ničemu nezavazuje, své bydlení můžeme snáze změnit. Pro mladé bezdětné páry, které zatím neplánují rodinu, stejně jako pro singles či studenty proto představuje pronájem bytu vhodný způsob, jak si zajistit bydlení. Další výhodou pronájmu je, že když zaplatíte nájemné, nemusíte se o nic dalšího starat. Údržbou topného systému počínaje a odhazováním sněhu konče. Navíc v současné době levné hypotéky tlačí ceny pronájmů dolů. A jak najít bydlení, ve kterém budeme spokojeni? Pokud nemáte dobrého známého, nejefektivnější bude využít služeb realitní kanceláře s bohatou databází bytů, nejpohodlněji přes internet. Zadejte do vyhledávače např. heslo byty pronájem praha a porovnejte jednotlivé nabídky.



Hypotéky na bydlení
Další z možností představuje hypotéka. V tomto případě jsou vynaložené náklady na bydlení zároveň investicí do vlastní nemovitosti. Tato investice mívá zpravidla dlouhodobější charakter. Současná situace, kdy ceny bytů klesají, a banky se doslova předhánění ve výhodnosti podmínek hypoték, především pokud jde o výši úroků, vytváří velmi příznivé podmínky k pořízení vlastního bydlení. Hypotéku dnes můžete vyřídit online z pohodlí svého domova nebo kanceláře. Nehledě na to, že banky se snaží pro své klienty zařídit maximum administrativy, a zároveň pro ně najít individuální řešení, které bude nejvíce vyhovovat jejich potřebám. Kromě toho existují i takové nástroje, jako je refinancování hypotéky umožňující přerušit splácení úvěru u jedné banky a pokračovat u jiné za výhodnějších podmínek. Také v případě, že se poohlížíte po nemovitosti vhodné ke koupi, je dobré se podívat na webové stránky realitních serverů, kde každý den najdete nové byty, domy a samozřejmě také jejich pronájmy. Než ale učiníte své rozhodnutí, pečlivě zvažte všechna pro a proti obou variant.

„Hodně měst navíc bude letos privatizovat domy a byty ve svém vlastnictví, takže je určitě vhodná chvíle začít přemýšlet o koupi. Úrokové sazby u hypoték budou začátkem roku ještě na velmi nízké úrovni, nicméně to není dlouhodobě udržitelný stav, takže bych nedoporučoval příliš otálet.“ dodal Jonáš.