Ve vyspělých zemích si lidé spočítali, že investice do kvalitní stínicí techniky se jim v dlouhodobém horizontu vyplatí a v zimním období si na sebe dokáže i vydělat.

Trend se vydává dvěma směry
Stále větší oblibu díky své schopnosti dotvořit interiér získávají vnitřní látkové stínicí prvky, na druhou stranu především majitelé rodinných domů žádají některý z typů venkovního stínění. Velmi často je vnitřní a vnější stínění kombinováno a zákazník pak užívá výhod této kombinace. Venkovní stínění lze vhodně a harmonicky použít prakticky u jakéhokoliv architektonického stylu. To z hlediska inovativnosti a estetického výrazu oceňují architekti, urbanisté, památkáři, podnikatelé i samotní majitelé domů a bytů.

exterierove zaluzie

Hit mezi uživateli: exteriérové clony
Každý typ venkovního stínění má výhody i omezení. Pro konstrukci dobrého zastínění je nutné vědět, jak sluneční záření v různých ročních obdobích proniká během dne k budově. U nových staveb se už se zastíněním počítá v závislosti na umístění, typu a geometrii budovy: základním principem je, aby docházelo ke snížení slunečního záření během léta a naopak k pohlcování slunečních paprsků v zimě. Venkovní žaluzie jsou v tomto směru účinnější než vnitřní.

„Například exteriérová žaluzie Zetta 90 je vhodná k zastínění větších ploch, neboť lamely o šíři devět centimetrů ve tvaru písmene ‚zet‘ působí opticky větším dojmem. Hodí se zejména do rodinných domů a administrativních budov,“ vysvětluje Jan Žižlavský, specialista společnosti ISOTRA, která patří ke světovým technologickým lídrům v oblasti žaluzií a dodává: „ Majitele bytů zase láká svým ladným vzhledem žaluzie Setta. Lamely ve tvaru písmene ‚S‘ vytvářejí v zavřeném stavu účelnou a elegantní celistvou plochu. Její termoregulační efekt zvyšuje guma vlisovaná po celé délce lamely. Hliníkové vodicí lišty zajišťují stabilitu ve větru, odolají dešti, mrazu, ale i velkým kroupám. Nezanedbatelné je snižování hladiny venkovního hluku a ochrana soukromí.“ Barevná škála lamel i vodicích a koncových lišt dovoluje vyniknout čistým a jednoduchým liniím oken i barevnému souladu s omítkou. Venkovní žaluzie se tak stávají zajímavým prvkem fasády a svým jednoduchým designem se snadno začlení do architektury každé budovy.

venkovni zaluzie

Pohyb „očí domu“
Možnost naklápět lamely a regulovat intenzitu světla v místnosti nabízí nepřebernou škálu nálad od rána do večera, ze dne na den, v různých ročních obdobích, během celého roku. A nejen to. Na podzim a v zimě se počasí často a rychle mění, a tak je možné na to odpovědět správným nastavením žaluzií: „V zimě je vhodné žaluzie využívat přes noc, abyste zabránili tepelným únikům skrze okna a přes den zase využít intenzitu slunečního svitu. V létě naopak intenzitu sluníčka zatažením žaluzií utlumit,“ říká Jan Žižlavský a dodává: „Můžete si vybrat i způsob ovládání, a to manuální pomocí kliky nebo elektrické s možností obsluhy dálkovým ovladačem či vypínačem. U elektrického pohonu existuje větrné a sluneční čidlo, které umožňuje automatické řízení podle počasí.“