Chcete se o vrbových stavbách dozvědět trochu více? Jste na správné internetové adrese!


Nostalgická dřevina

Kdo by neznal vrbu! Vzrostlý opadavý strom lemující okraje potoků, řek a rybníků, kde s oblibou sedávají hastrmani, a kam se zjara vypravují muži, aby si nařezali vrbové proutky na pomlázku. Tak vrbu alespoň známe z našeho domácího českého prostředí a ilustrovaných pohádek od Josefa Lady. Miniaturní vrbičky si velmi oblíbili majitelé zahrad, kteří je s oblinou zařazují do kompozice rostlin vysazených kolem zahradních tůněk a jezírek. Nostalgicky vyhlížející dřevina vděčící za svůj posmutnělý vzhled především dlouhým splývavým větvím a tvaru koruny, patří mezi rychle rostoucí rostliny, a proto je vhodná k realizaci tzv. živých staveb. Realizací vrbové stavby u zahradního jezírka poskytnete své zahradě velmi stylové zákoutí, kde můžete v klidu přemýšlet nebo relaxovat.


Vlastnosti vrbových staveb

Vrbové stavby se vyznačují značnou trvanlivostí a jsou relativně nenáročné na pěstování i údržbu. K sázení se používá několik druhů, například vrba americká, nebo košíkářská. Jen pro Vaši představu, jen u nás se setkáte asi s 25 druhy vrb. Optimální doba pro zakládání vrbových staveb je na podzim a na jaře. Konkrétně v období od opadání listí do prvních mrazů, kdy ztuhne země, a od počátku jara do letních veder. Vrbové pruty vyrostou v průměru o 2 metry ročně, a proto je třeba, je dvakrát do roka stříhat – podobně jako živý plot. Když zatoužíte po vrbové stavbě, stačí Vám ji na zahradě pouze vysadit, a poté udržovat pravidelným stříháním.


Realizace

Na samotnou stavbu jsou vhodné živé pruty libovolného druhu vrby, důležité je, aby byly dostatečně dlouhé a pružné, jinak se Vám s nimi bude obtížně pracovat. Do měkké půdy leckdy postačí pruty pouze zapíchnout, a to do hloubky cca 25 -35 cm. Pokud to nejde, můžete si půdu nejprve tzv. předpřipravit. K tomu je vhodný kovový drát, kterým si nejprve uděláte do země díry. Do takto připravených děr by pak vrbové pruty měly zajet jako po másle. Příjemně měkká půda je po dešti, který by však neměl být příliš vytrvalý, neboť práce v bahně také není zrovna ideální. Pruty vážeme k sobě pevnou vázací bužírkou, která se jim přizpůsobí a později se nenápadně rozpadne. Po zasazení je nutné stavbu vytrvale zalévat, minimálně do doby, než kořeny proniknou do větší hloubky, aby mohly samy čerpat spodní vodu. Stavbu je vhodné olemovat mulčovací textilií, a tu zejména z  estetických důvodů zakrýt mulčovací kůrou nebo oblázky.


Suché konstrukce

Kromě živých staveb se vrbové proutí využívá také k realizaci tzv. suchých staveb, tedy staveb z neživého proutí. Nejčastěji se jedná o objekty určené pro děti, jako jsou prolézačky, tajné úkryty a domečky, nebo hrady. Stejně tak dobře lze ze suchého proutí vykouzlit venkovní i vnitřní zástěny. Proutí má tu výhodu, že je lze kombinovat jak s tradičním, tak moderním pojetím exteriéru či interiéru.


Nic nového pod sluncem

Vrbové stavby nejsou žádným převratným vynálezem moderní doby, kdy si chvályhodně zakládáme na dokonalém vzhledu našich zahrad. Podle historiků si lidé stavěli příbytky z vrbového proutí již v dávném pravěku. Později z nich stavěli ohrady pro domácí zvířata. Dnes se nepoužívají pouze pro zahradní uměleckou tvorbu, kromě staveb lze vytvořit také sochy s rozmanitými náměty, ale také jako účinné ekologické zábrany sloužící ke zpevnění svahů a vodních toků.


Foto: http://schools.norfolk.gov.uk