Na scénu se v posledních letech dostaly především úsporné zářivky a LED žárovky. Jejich cena je v porovnání s těmi klasickými nesrovnatelně vyšší. Mají tedy oproti nim nějaké výhody, které vysokou cenu vyvažují?

Cena LED žárovek se odvíjí v první řadě od kvality. Je dobré si však dát také pozor na zbytečně předražené kousky, za jejichž vysokou cenou stojí marketingové oddělení a dobře vybudovaná značka, ovšem kvalita je srovnatelné s levnějšími kousky.

LED žárovky vydrží déle

Kvalitní LED žárovku seženete v obchodě i za několik stokorun. Klasické žárovky stály i desetkrát méně. Proč je cena za novou technologii tak vysoká? LED žárovky mají v porovnání s těmi obyčejnými mnohonásobně vyšší životnost. Zatímco ty druhé měly průměrnou délku života okolo 1000 prosvícených hodin, LED čip vydrží až stonásobně dlouho.

 
Žárovky LED E14.

Bohužel se však životnost celé žárovky neodvíjí pouze od čipu, ale také od ostatních komponent, které většinou přestanou fungovat mnohem dříve. Reálná živostnost LED žárovky je tedy 6000–15000 hodin – v závislosti na kvalitě.

LED žárovky ztrácí jas
Zatímco klasické žárovky svítily na plný výkon až do přepálení vlákna, LED žárovky postupně svůj výkon omezují. Udávané hodnoty životnosti se pak vztahují na dobu, po níž žárovka ztratí 30–50 % svého jasu. U méně kvalitních žárovek se také může stát, že lehce změní tón barvy. Výrazné to je především ve chvíli, kdy vyměníte na lustru s více žárovkami jednu starší za novou.

 
Žárovky LED B60 E27.

Při koupi LED žárovek se tedy nevyplatí šetřit za každou cenu. Naopak je lepší vybrat si kvalitního výrobce i prodejce, doporučit bychom mohli například internetový obchod Tipa.eu.

www.tipa.eu