Jaké existují typy čerpadel?
Čerpadlo je zařízení složené z pohonné jednotky a vlastního čerpadla, které uděluje vodě pohybovou energii.

Konstrukce čerpadel:
1. Odstředivá čerpadla (nejrozšířenější):
• Nejsou samonasávací: v tomto případě je nutné před použitím zavodnit čerpadlo i sací potrubí.
• Samonasávací s ejektorem - stačí zalít pouze čerpadlo.
• Samonasávací (SVA): nedostatkem je nižší životnost a větší spotřeba energie.

2. Vřetenová čerpadla - transportují vodu otáčením nerezového šneku v gumovém statoru. Předností je vysoký výtlak až 80m vodního sloupce. Nedostatkem těchto čerpadel je omezený průtok na 60l / min a vyšší možnost poškození hydraulické části čerpadla při chodu na sucho (bez vody), (obr. 4).

3. Vibrační čerpadla - místo elektromotoru mají elektromagnet, který v rytmu síťového kmitočtu přitahuje ocelovou kotvu, uloženou v gumě a vhání tak vodu do potrubí. Předností je výtlak do 40m, nedostatkem je citlivost na vniknutí nečistot, maximální průtok 25l / min. a maximální doba provozu 4 hod.

Jak často chceme čerpat vodu?

Stejně rozhoduje, zda bude čerpadlo sloužit k občasnému použití např. na zahrádce, nebo trvale v rodinném domě, případně v nasazení 24 hod. denně.

• Pro občasné použití se doporučují plastiková čerpadla.
• Pro stále použití se doporučují nerezová čerpadla.
• Pokud chceme vodou zásobovat nemovitost, musíme použít tzv. domácí vodárny.

Součástí vodárny je tlaková nádoba, dnes většinou membránová, která zabraňuje častému spínání čerpadla. Výkon vodárny je vždy dán výkonem čerpadla a nikoliv velikostí nádoby, která ovlivňuje četnost spínání čerpadla. Velikost nádoby se proto dá odvodit z údajů o spotřebě vody - je vhodné celkovou sestavu nechat na odborníkovi a kontaktovat nás. Užitečným pomocníkem mohou být ponorné kalové čerpadlo.

čerpadlo

Jaké množství vody chceme čerpat?
Dalším z důležitých ukazatelů pro koupi čerpadla je množství vody (průtok), které chceme čerpat, označené písmenem Q, jednotky jsou l / s, l / min., M³ / hod. Pro stanovení množství vody existují dva ukazatele, počet osob a spektrum využití vody. Zejména druhý ukazatel je v současné době bazénů, saun, myček nádobí a rozsáhlých zahrad, důležitý.

Z tohoto důvodu stouply v posledních letech nároky na okamžitou spotřebu množství vody, zejména v rodinných domech. Pro zásobování takového domu je nutný výkon čerpadla kolem 3m³ / hod. s dostatečným tlakem.