Chmurné počasí prodejům nepřeje
S příchodem mrazivých dnů poptávka po pozemcích rapidně klesá. Každý se raději zavře doma v teple, než aby vybíral místo pro svůj nový dům. Navíc ubývá světla, zelně a místo po suchém travnatém koberci se procházíte po blátě. Když člověku chybí bujná představivost, jen těžko si na takovém místě dokáže představit zářivou budoucnost své rodiny.

Malá poptávka na podzim a v zimě tak působí na snižování cen. V závislosti na lokalitě můžete ušetřit 5 - 10 %, potvrzují to i makléři z M&M reality.

Na co si dát při koupi pozemku pozor?
Zdá se vám zimní sleva lákavá a rozhodli jste se dát "posmutnělým" pozemkům šanci ve prospěch vaší peněženky? Připravili jsme pro vás postup, který vám pomůže s výběrem. Budete tak mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete a vyvarujete se zbytečným komplikacím v budoucnosti.

1. Ověřte si vlastníka pozemku v katastru nemovitostí a případná věcná břemena. Zvládnete to i na internetu prostřednictvím nahlizenidokn.cuzk.cz. Stačí k tomu znát město/obci a číslo stavební parcely.
2. Vybírejte takový pozemek, který bude v souladu s vaším záměrem.
3. Zvažte orientaci pozemku. Výhodné je, když se pozemek napojuje na komunikaci ze severní strany. Pokud je ale dostatečně velký a umožňuje stavbu domu dále od komunikace, může být i opačná orientace pozemku atraktivní.
4. Seznamte se s plány budoucí výstavby v okolí. Silnice, dálnice, vysoké stavby apod. by pro vás mohly být v budoucnu nemilým překvapením.
5. Ověřte si případná omezení vlastní výstavby domu. V některých obcích nebo částech měst existují omezení pro výstavbu, aby nebyl narušen krajinný ráz. Tato nařízení se týkají například tvaru střechy, počtu podlaží, stylu stavby apod.
6. Ujistěte se, že se pozemek nachází v dostatečné vzdálenosti od vedení vysokého napětí a vodních toků.
7. Zajímejte se o míru zasíťování pozemku. Dodatečné zasíťování představuje vysoké náklady navíc.
8. Nakonec nezapomeňte prověřit přístupovou cestu a zejména to, kdo je vlastníkem a jak ji lze používat.

2 rady na závěr pro zimní nákup
Pokud vám chybí představivost, která brání v nákupu pozemku, požádejte alespoň majitele o fotky z jara nebo léta. Ty vám pomohou lépe nastínit zdejší atmosféru. Zároveň se můžete zeptat sousedů nebo místních, jak se jim na místě líbí.