Ale jaký, z čeho a jak na něj?


Asi nejdůležitější při rozhodování, z čeho chodníček postavit je vědět, zda bude hodně používaný a jakou zátěž ponese. Je jasné, že například vjezd do garáže bude mít jiné potřebnosti, než chodník v okrasné zahradě.

Proto je třeba výběr materiálu přizpůsobit právě náročnosti, s jakou bude chodník využíván.


V rozhodování o výběru materiálu by měla být důležitou součástí také bezpečnost chodníčku. Mnohé materiály jsou totiž v určitých přírodních podmínkách nebezpečné, co se týče klouzavosti.

Rozhodně není vhodné třeba schody dělat z leštěných teraco materiálů, keramicky glazovaných dlaždic a podobných kluzkých materiálů. Také mnohdy využívané porézní cihly mohu při časté vlhkosti prorůstat různými řasami a mechy, které mohou být po dešti či navlhnutí doslova jako skluzavka.

Také mezi přírodními materiály najdeme hodně těch nebezpečných, jako je třeba dřevo a staré dřevěné pražce, které mohou vypadat velmi efektně, ale při navlhnutí opravdu silně kloužou.


Naprosto ideální pro tvorbu zahradních cestiček jsou veškeré materiály se zdrsněným povrchem, který není nebezpečný a je relativně snadný na údržbu.


Pokud se jedná o snadnou údržbu, věřte, že chodníky sypané štěrkem, pískem nebo jiným materiálem jsou pro budoucí údržbu náročnější. Ne vždy totiž hmota zůstává na místě, proto je třeba vystavět také obrubníky. Navíc písek ani štěrk nezabrání prorůstání plevelů.

Proto je vhodnější zvolit ploché kameny, dlaždice nebo třeba podle šablon a s pomocí drobnějších kamenů a betonu vytvořit nápaditý a opravdu jedinečný chodník právě pro tu vaši zahradu.


Samotný výběr materiálu by měl být vždy ovlivněn také okolím. Pokud chodníček stavíme v zahradě moderního stylu, s moderní chatou či domem, je lepší využít spíše materiálů, jako jsou betonové dlaždice podle šablon, dlaždice z vymývaného betonu s kombinací dřeva a podobně. Naopak v přírodní zahrádce bude jistě lépe vypadat cestička z přírodních materiálů, ať již jednoho nebo i kombinace více druhů.


V neposlední řadě je důležité, pokud je chodník větších rozměrů, aby byla zajištěna dostatečná drenáž a odtok přebytečné vody. Tento problém není nutné řešit u nášlapných kamenů, které mezi sebou mají prostor nebo třeba u chodníčků sypaných drcenou borovicovou kůrou.


Nezbytnou radou na závěr je, pokud nejste zrovna sběhlí ve stavbách cestiček a chodníčků, raději výstavbu proberte s odborníky, díky kterým pak budete mít krásnou zahradu s perfektními chodníčky přesně tak, jak jste si to přáli.



Foto: Ateliér Schlitz