Základem je vhodné umístění
Prvním předpokladem k tomu, aby naše ložnice byla v souladu se zásadami feng shui, je její správné umístění. Ložnice by měla být situována v klidné zóně obydlí, která je co nejvíce vzdálená od vchodových dveří. To proto, aby měl člověk při odpočinku dostatečný pocit bezpečí a nebyl rušen vnějšími vlivy, jako je například hluk či tok negativní energie. Negativní energie může pronikat do ložnice také z vedlejší místnosti, nebo z té, nad níž je ložnice umístěna. Technická místnost určená k likvidaci odpadu proto není právě ideální. Co Vás však možná překvapí, to je fakt, že optimální není ani zdánlivě praktické umístění koupelny a toalety v blízkosti ložnice. Jak již víte z našeho článku o koupelnách, všude tam, kde z domu uniká voda, podle feng shui uniká také energie čchi. Pokud se tohoto komfortu v podobě umístění příslušenství v těsné blízkosti ložnice nechcete, anebo nemůžete vzdát, dbejte alespoň na to, aby poklop toalety byl vždy, kdy není toaleta používána, zavřený.

Bez negativních vlivů
Samotná místnost určená k odpočinku by měla být světlá a prostorná s dostatečným přívodem čerstvého vzduchu, což zajistí volný tok energií a kvalitní spánek. Na množství (nikoli na kvalitě) nábytku je lepší spíše šetřit. Kromě postele, nočních, případně toaletních stolků, křesílka a šatní skříně (ani její umístění není v ložnici zrovna ideální, ale šatnu před ložnicí si nemůže každý dovolit) není radno umísťovat do ložnice další kusy nábytku. Podle feng shui je zde rovněž nežádoucí umístění zrcadla (kdo má v ložnici zrcadlo, měl by jej na noc alespoň zakrývat) a přístrojů, jako je počítač, nebo televizor, které mohou svým působením vyvolávat bolesti hlavy, nebo i poruchy spánku. Ani koš se špinavým prádlem nemá v ložnici co pohledávat.

Harmonizující dekorace
Dekorativní prvky v ložnici by neměly působit rušivě, ale naopak přispívat k celkové harmonii jejího interiéru. Toho dosáhneme párovým uspořádáním těchto prvků, což v praxi znamená, že si dáme záležet na tom, aby veškeré dekorativní předměty byly v párech. Dva noční stolky se dvěma lampičkami po stranách postele, dva páry obrázků na stěnách či sošek na policích, to je ta správná dekorace podle feng shui. Jedinou výjimku z tohoto párového uspořádání tvoří snad šťastná devítka. Devět libovolných dekorativních předmětů, (nejen fotografií, obrázků, ale i třeba malých koberečků) rovněž vnáší do místnosti atmosféru plnou pohody. Pokud jde o volbu materiálů, doporučujeme upřednostnit keramiku a teplé dřevo před chladným kovem či sklem. Při dekorování nezapomeňte ani na květiny. Takový ibišek s červenými květy údajně povzbuzuje lásku i touhu, která je základem spokojeného partnerského vztahu. 

Drak není na draka!
Čtyřlístky, prasátka, kominíčci, berušky a dokonce i sloni s chobotem nahoru z nejrůznějších materiálů – od keramiky až po dřevo, to jsou dekorativní předměty, kterými se s oblibou obdarováváme navzájem a vybavujeme jimi své domovy, aby nám přinesly štěstí. A víte, čím si dekorují své domovy Číňané? Draky a ptáky. Drak demonstrující moc a sílu je odedávna považován za symbol spokojeného partnerství. A znáte snad nějaké vhodnější místo, kam jej umístit, než je ložnice? Pták fénix je vhodným dračím doprovodem, neboť ten zase přináší štěstí. Až si tedy zařídíte Vaši krásnou ložnici podle zásad čínské filosofie feng shui, nezapomeňte na tyto dvě sladké třešničky na dortu! 


Foto: www.bedzine.com