Ano, ty krásné velké dvoudveřové lednice, u kterých máte pocit, že se tam vejde naprosto všechno. A ono také ano.


Největším rozdílem amerických a klasických lednic, jak je všichni známe je to, že je mrazák umístěn vedle lednice a ne pod ní. Díky tomuto řešení se nemusíte neustále ohýbat, když je třeba něco najít.

Zpravidla je většinou na levé straně umístěna mraznička a na té pravé zase chladnička.

Chladící a mrazící části jsou rozděleny do několika zón podle typu skladovaných potravin. Lednice jsou vybaveny speciálními držáky na lahve a praktickými přihrádkami. Nadstandardní výbavu těchto lednic oceníte především za horkých dní. Jsou totiž vybaveny integrovaným chladičem vody, výrobníkem ledu nebo ledové tříště. Uvnitř lednice samozřejmě najdete také zásobníky na vodu či nápoje, v přední části chladničky můžeme najít i domácí bar.


Jsou tyto lednice výhodné?


Rozhodně ano, většina z nich má energetickou třídu A nebo A+, takže je jejich provoz opravdu příznivý k množství spotřebované elektřiny.

Velká většina lednic je také vybavena úžasným signalizačním zařízením, které vás pípnutím upozorní na špatně dovřené dveře.

Tyto lednice jsou samozřejmě vybaveny systémem Frost Free. Principem tohoto systému je odsávání vlhkého vzduchu, jenž vzniká při otevření lednice. Vzduch je následovně zkapalněn a odveden do sběrných nádob umístěných v zadní části lednice. Odtud se pak nahromaděná tekutina volně vypařuje. A tak se vám nemůže stát, že díky častému otevírání lednice se na zadní stěně vytvoří námraza.

Máte obavu, že při velmi častém otevírání zkapalňování nemusí stačit? Nebojte se, pokud by se to totiž stalo, systém No frost zařídí automatické odmrazení tím, že lednice dočasně zvýší teplotu, námraza se rozpustí a voda odteče do zásobníku.


V neposlední řadě je americký typ lednic velmi atraktivní a nadčasový. Okamžitě se stane dominantou vaší kuchyně.


Teď si jistě říkáte, kolik asi taková lednice stojí?


Pořídit ji můžete zhruba od 35.000,- Kč. Zdá se vám to mnoho? Zkuste si tedy spočítat, na kolik by vás vyšlo pořízení tak prostorné lednice, k tomu samozřejmě také musíte připočítat i ceny stejně velkého mrazáku a najednou zjistíte, že cena, která se vám zdála neskutečná taková vlastně ani není.

Jestliže jste milovníci luxusu a neváháte pro splnění vašich tužeb sáhnout hlouběji do peněženky, luxusní americká lednice vás také může přijít i na cenu, za jakou by jste pořídili menší auto.

Záleží jen na vás, jak velký komfort si hodláte dopřát.


Ono například mít speciální okénka ve dveřích, která jsou přístupná zvenku, na čepování chlazeného nápoje, ledu či ledové tříště jistě stojí za trošku větší investici.