Možná i vy přemýšlíte, jak odklidit sníh před domem a z míst, kde jej zrovna neuvítáte s nadšením - například u popelnic nebo u garáže. Způsobů, jak se sněhu efektivně zbavit, je hned několik. Tak si je teď pojďme společně představit!

Nebuďte na to sami

Při odklízení sněhu se vám určitě budou hodit šikovní pomocníci, s nimiž tato nepříliš oblíbená činnost přeci jen nebude taková noční můra. V každé domácnosti by nemělo chybět hrablo, jehož velikosti se liší a vy tedy vybírejte podle toho, jak velkou plochu budete v případě sněhové nadílky uklízet.

hrablo n snih

Hodit se bude i lopata, se kterou se rovněž poměrně snadno sněhu zbavíte a odklidíte jej z míst, kde jej nepotřebujete. Pro odstranění čerstvé pokrývky sněhu postačí i koště s tvrdšími štětinami, s nímž požadovanou plochu zkrátka jednoduše zametete - sníh odmetete do stran. Koště rovněž může posloužit i pro ometení bot, abyste si domů zbytečně nenatahali sníh.

Když máte na starosti velkou plochu
Jestliže řešíte, jak se zbavit sněhu na větších plochách, pak je logické, že s hrablem nebo lopatou to nebude nejlepší nápad. Na větší plochy je proto daleko lepší vzít si na pomoc elektrickou sílu - velice oblíbené jsou sněhové frézy, s nimiž poměrně snadno, bez přílišné námahy a hlavně rychle sníh odstraníte a to i z náročnějších ploch. Tam, kde byste si s hrablem či lopatou hráli klidně hodinu, to s frézou stihnete za pár minut.

snehova freza

Ne vždy je sníh na škodu
Uklidit sníh před domem nebo třeba před garáží je rozumné i z důvodu bezpečnosti. Ne všude je ale sníh na škodu. Pokud máte děti, pak by byla obrovská škoda, pokud byste je připravili o sněhové radovánky.

snehuak

Na zahradě, pokud vám to v ničem nebrání a sníh vám nikterak nepřekáží, jej nechte, aby si děti mohly stavět sněhuláky, iglú nebo třeba dělat ve sněhu oblíbené andělíčky. Po těchto radovánkách se potom každý rád uvelebí v teple domova.

andel ve snehu

Pár tipů, jak se ještě zbavit sněhu a zabránit vzniku ledu
Nejen sníh, ale především led představují v zimě hrozbu a riziko úrazu. Kdo z vás někdy na ledu neuklouzl? Pokud člověk jen spadne, ještě se nic tak hrozného neděje. Kromě modřiny to na vás nezanechá nějakou památku. Daleko horší je, když si vlivem pádu třeba něco zlomíte.

ledovka

Proto vám poradíme, jak zabránit udržování sněhu a zároveň zamezit vzniku ledu. Někdo na zledovatělou plochu používá popel z kamen, kterým dané místo popráší a to už tolik neklouže. Použít můžete i písek nebo štěrk. Pořídit se dá i speciální posypová sůl, která vás vyjde na pár korun.