Něčí představa o pohodlí je založena na tom, že po návratu z práce bude pasivně odpočívat před televizní obrazovkou v obývacím pokoji snadno udržovatelného bytu, pro druhého je zase život v bytě nešťastným odloučením od přírody.


Bezstarostnost versus svoboda

Obyvatelé bytů obvykle zaplatí své příspěvky do fondu oprav a na starosti, jako je občasná rekonstrukce některých částí společného domu, placení daně z nemovitosti, namáhavé práce typu odklízení sněhu v zimě, případně údržba zahrady, mohou klidně zapomenout. Jinými slovy, člověk, který se vrátí z práce, nemusí kromě občasné schůze nájemníků nic řešit. Pokud si porovná svůj životní standard se svým příbuzným, který žije v domečku, kde musí topit v kotli, může se spokojeně usmát. Jenže jak už to tak bývá, každá dávka bezstarostnosti je obvykle vykoupena odpovídající částí svobody.

Kdo bydlí v bytě, občas narazí na určitá omezení, zejména v případě kompletní rekonstrukce nebo i drobnějších stavebních úprav. Stejně tak, když člověk není obklopen příliš tolerantními sousedy. Kupříkladu pokud vesele oslavujete své narozeniny, nebo podobné výročí, až do ranních hodin, nejspíš na vás kolem půlnoci zaklepe rozzuřené stvoření v natáčkách a županu. Druhý den zase poběžíte zazvonit na dveře sousedky s perfektním účesem vy, protože vás vytopí.


Radosti kolem domečku

Naproti tomu ve vlastním domě si můžete slavit, jak chcete. Také se nemusíte obávat, že vás někdo vytopí. Kromě toho se tolik nenadřete s nákupními taškami, zejména pokud je váš domeček šikovně vyprojektovaný tak, že vzdálenost od vaší garáže do spíže je pouze několik metrů. V případě, že je váš domeček vytápěný plynem, vaše starosti spojené s vytápěním se minimalizují. Nebojte se tedy štípání dříví nebo skládání uhlí, je na vás, jaký druh vytápění zvolíte. Navíc zde máte oproti nájemníkům bytů odkázaným na ústřední topení jednu velkou výhodu, a to, že si můžete zatopit, kdy potřebujete.

Kromě toho, že se s vlastním domem ztotožníte spíše než s bytem, další velká výhoda spočívá v tom, že, i když máte jen malou zahrádku ryze okrasného charakteru, v domě nepřestáváte žít v kontaktu s přírodou, což má příznivý vliv na lidskou psychiku. Největší radost ze zahrady budou však mít vaše děti (pokud je ovšem nebudete nutit k zahradním pracím) a domácí mazlíčci (pokud nejsou zdegenerovaní natolik, že před běháním po svěže zeleném trávníku upřednostňují vaše pohodlné křeslo). Vaše děti si tak mohou hrát na vlastním pískovišti, kam je vstup cizím psům přísně zakázán. Navíc mohou trávit čas na čerstvém vzduchu, a vy jim přitom můžete být nablízku.

V sezóně se vám otevírají možnosti, jako je zahradní grilování, opalování, můžete si pořídit i venkovní bazén.


Starosti kolem domečku

Domeček se zahradou by si však určitě neměl pořizovat ten, kdo je zapřisáhlým odpůrcem všech údržbářských a zahradnických prací, a přitom nechce platit housekeepera a zahradníka. Vracet se z práce s tím, že ještě musíte posekat trávník, přičemž máte alergii na trávu, vyplít záhon, když máte averzi k pletí, naštípat dříví nebo odklidit půl metru sněhu, není příliš příjemný pocit.

Není to pravidlem, ale v domě je mnohem více práce s úklidem. Nejenže dům bývá prostorově větší, ale i členitější, ale ve spojení se zahradou se v něm pořádek hůře udržuje. Pokud je paní domu sama na větší obytnou plochu než je dvě stě metrů čtverečních, a navíc je plně zaměstnána, jistě jí přijde vhod pomocnice, která alespoň třikrát do měsíce zajde uklidit. Mít k dispozici více místa je však spíše výhodou, ale jak jsme naznačili v úvodu, vše je relativní. Mnohdy nový byt poskytuje mnohem více prostoru i komfortu nežli dům ve staré zástavbě.


Zůstává tedy otázkou, kterou si musíte zodpovědět sami pro sebe, zda se chcete vzdát toho či onoho kousku pohodlí. Někdo to rád bytové!


Text: Markéta Veselá