Ta, o které bude řeč dnes, je velmi ekologická.


Thermowood

Možná už jste tento termín někdy zaslechli, jen Vám nebylo tak úplně jasné, co přesně si pod ním máte představit. Thermowood, v českém překladu termo dřevo, je dřevo, které prošlo velmi ekologickou a přitom jednoduchou zušlechťovací úpravou. Jedná se o speciální proces tepelného zpracování dřeva, který je založen na principu využití páry a tepla. Surové dřevo se nejprve automaticky roztřídí, vysuší a projde několikahodinovou tepelnou úpravou od 180 do 212 stupňů Celsia v závislosti na jeho následném použití (zda bude tepelně upravené dřevo sloužit například k obložení interiéru, k montáži fasády nebo třeba srubu). Během procesu nejsou přidávána žádná aditiva, která by zatěžovala životní prostředí. Nevznikají ani žádné škodlivé emise. Veškerý odpad vzniklý při výrobě lze zlikvidovat jako běžný odpad.

A odkud vlastně Thermowood pochází? Jestliže tipujete některý ze severských států, máte pravdu. Seveřané jsou známí svým ochranitelským postojem k přírodě. Termo dřevo je původem z Finska, kde se dodnes vyrábí. V licenci jej dnes vyrábí také Holanďané.


Trvanlivost a odolnost

Následkem výše popsané metody zpracování získává Thermowood ve srovnání s běžným dřevem velmi dobré fyzikální a mechanické vlastnosti. Z běžně dostupného dřeva (u nás se používá především smrk a borovice) vznikne totiž materiál, který se může se svými vlastnostmi bez obav srovnávat s vysoce odolnými exotickými dřevinami, jako je například červený cedr nebo oblíbené teakové dřevo. Podstatné je zlepšení tepelně izolačních vlastností, zvýšená trvanlivost a v případě ošetření dřeva při dostatečně vysoké teplotě také odolnost proti napadení dřevokaznými houbami, hnilobě, nežádoucímu kroucení atp. Za zmínku dále stojí větší odolnost tohoto typu dřeva vůči vodě. Značnou výhodou termo dřeva je mimo jiné jeho nižší cena.


Ušlechtilý vzhled

Kromě toho, že termo dřevo 100% splňuje veškeré parametry ekologického produktu, a je vysoce trvanlivým materiálem s velmi dobrou odolností, se může pochlubit krásným ušlechtilým vzhledem, což je také jedním z hlavních důvodů, které vedou spotřebitele k jeho použití k různým účelům. Tepelně upravené dřevo má hezkou příjemně hřejivou barvu, od okrové až po hnědou. Sytost odstínu závisí na teplotě, při které bylo dřevo zušlechtěno. Obecně platí: čím vyšší teplota, tím tmavší odstín dřeva. Barva termo dřeva je konsistentní po celé jeho ploše, stejně jako v řezu. Pokud jej použijete na fasádu domu či na terasu, dřevo vlivem slunečního záření časem vybledne a Váš exteriér tak získá pěknou patinu. Pokud se Vám patina nelíbí, můžete svou fasádu či terasu ochránit nátěrem proti ultrafialovému záření.


Do sauny i na terasu

Jak jsme již naznačili v úvodu a výčtu vlastností, termo dřevo nachází velmi široké uplatnění nejen ve stavebnictví. V exteriéru, kde je prioritou především vysoká odolnost a stabilita, se používá jiný typ dřeva než v interiéru, kde zase záleží na vzhledu a stabilitě použitého materiálu. Díky svým vlastnostem je termo dřevo vhodné k opláštění budov, na venkovní obklady domů, ke stavbě protihlukových bariér, na konstrukci srubů nebo garáží, dále na terasové a bazénové obklady. V interiéru se termo dřevo dlouhodobě osvědčuje na vnitřní obklady stěn a stropů, podlahy, saunové obklady a nábytek.

Když se rozhodnete pro ekologicky upravené termo dřevo, mile Vás překvapí svými užitnými vlastnosti, především dlouhou trvanlivostí, odolností a překrásným přírodním vzhledem. A navíc tak po severském vzoru ulevíte přírodě!


Foto: www.finnforest.co.uk