Dětská postel - nejdůležitější kousek nábytku 
Postel je nesporně tím nejdůležitějším kouskem nábytku v ložnici, tedy i v dětském pokoji. Vzhledem k tomu, že v posteli dítě tráví poměrně velkou část dne, měli bychom jejímu výběru věnovat patřičnou pozornost. Ve srovnání s postelí pro dospělé se na postel určenou pro děti kladou mnohem vyšší nároky, a to především z hlediska bezpečnosti.

Ani otázka designu zde není zanedbatelná. Ukažme si to na malém příkladu. Málokteré dítě chodí rádo spát, když se však jeho postel díky svému krásnému vzhledu stane nejoblíbenějším kouskem nábytku, možná Vás nebude stát tolik úsilí, přemluvit dítě, aby se odebralo ke svému nočnímu, případně odpolednímu spánku. Například taková postel v designu auta nemá chybu. Nenadchne pouze chlapce, ale i budoucí slečny řidičky.

Palandy ano či ne?
Palandy ano či ne? Tato otázka má své opodstatnění v tom případě, kdy jako rodina žijete v ne příliš prostorově velkorysých podmínkách. Patrová postel je velmi praktickým zařizovacím prvkem sourozeneckých pokojů. Pokud si však můžete dovolit stejný počet ložnic jako členů rodiny, doporučujeme Vám volit spíše tradiční typ postele. Pokud ovšem se ovšem nerozhodnete pro některou z originálních nábytkových souprav se zajímavým uspořádáním, jako je například vyvýšená postel, pod kterou není umístěno druhé lůžko, nýbrž pracovní stůl se židlí a úložným prostorem. Po designové stránce může tato konstrukce s vyvýšenou postelí imitovat hrad, autobus, nebo jiný z oblíbených dětských motivů.

Větší postel se vyplatí
Tisíce rodičů, kteří se s velkým nadšením pustí do zařizování dětského pokoje, mívají na svědomí jeden dosti neekonomický prohřešek, a to, že svému dítěti předškolního věku pořídí postel (nebo rovnou celou sadu nábytku), ze které během jednoho či dvou let vyroste. Pak nezbude, než pořídit zase novou postel. (Tu menší můžete jedině prodat, anebo ji použít pro mladšího sourozence.) 

Když pomineme dětské postýlky pro děti od narození zhruba do dvou až tří let věku (které běžnými postelemi jen těžko plně nahradíte), doporučujeme uvažovat spíše o koupi větší postele určené pro dospělé. 

Tip: Pokud máte v dětském pokoji dostatek místa, můžete dítěti namísto klasického lůžka pořídit tzv. jeden a půl lůžko. Výhoda tohoto typu postele spočívá v tom, že se zde dítě může dle libosti převalovat, aniž byste museli mít obavy, že uprostřed noci spadne na zem. A navíc, když se u něho rozhodne přespat jeho kamarádka nebo kamarád, stačí jen přidat peřinu a polštář navíc. 

Zohledněte při výběru
Při výběru dětské postele Vám rozhodně nedoporučujeme úzké válendy, byť se Vám může zdát, že se jedná o chytrý kompromis mezi klasickou a patrovou dětskou postelí. Proč? Tak za prvé jejich nedostatečná šířka může být zdrojem značného nepohodlí. Za druhé mějte na paměti, že páteř dítěte se stále vyvíjí. Válenda rozhodně není vhodná pro její vývoj. Za optimální řešení lze považovat nákup postele s (nastavitelným) roštem a matrací. Matraci je však třeba čas od času vyměnit, zpravidla po šesti až sedmi letech používání. Co se týče volby materiálu, největší oblibě se těší tradiční kvalitní materiály, především masiv smrkového a borového dřeva. Při výběru dětské postele se dále vyplatí zohlednit i takové podstatné detaily, jako je například možnost využití úložných prostor. Úložné prostory začleněné do těla postele jsou velmi praktické. Lze v nich skladovat prakticky cokoliv, od dek a ložního prádla, přes hračky, až po knihy. Doufáme, že Vám naše tipy rozšíří obzory a usnadní rozhodování. Přejeme šťastnou ruku při výběru a hlavně dobrou noc.


Přečtěte si také: Přemýšlíte, jak vymalovat byt?

Foto: Samphoto