Při rozhodování, jaký systém pořídit je důležité se nejdříve rozhodnout, jak moc chcete zasahovat do stavby jako takové. Můžete si totiž pořídit bezdrátový systém nebo systém, k jehož plné funkčnosti je třeba upevnění drátů mezi jednotlivými součástmi systému.

Oba tyto systémy mají své výhody i nevýhody.

U elektronického systému je asi největší nevýhodou to, že je třeba do zdí usadit dráty spojující jednotlivé komponenty celého zařízení. To sebou nenese jen zasekávání do zdí, ale také následný úklid a malování. Instalace toho systému je bohužel časově a finančně náročnější.

Pokud se rozhodnete pro bezdrátové zařízení, jeho upevnění bude mnohem jednodušší.


Valná většina vloupání probíhá přes vstupní dveře domu nebo bytu. Proto je právě jejich zabezpečení základem při budování ochranného systému. Mimo kvalitních zámků, bezpečnostních dveří a závor je vhodné vbudovat také magnetické detektory.

Ty upozorní ústřednu, že se něco děje. Pokud nedojde k předem naprogramovanému vypnutí systému vetřelce ohluší opravdu silný a pronikavý zvuk.

Srdcem tohoto zabezpečovacího systému je již zmiňovaná ústředna, v níž probíhá zachycení každého signálu a jeho následovné vyhodnocení. Po vyhodnocení signálu jsou informacemi úkolována další zařízení, jako jsou sirény a nebo rovnou pult centrální ochrany.


Další součástí systému je také klávesnice, kterou lze zadávat do přístroje informace. Klávesnice by neměla být umístěna tak, aby ji případný zloděj lehce vyřadil z činnosti.

Samotnou ochranu vnitřního prostoru zajišťují infrapasivní snímače, které pravidelně vyhodnocují změny teploty v prostou, dík čemuž jsou schopné rozeznat pohyb člověka uvnitř objektu.

Naprostým standardem by měla být při budování ochranného systému také protipožární čidla, stejně jako čidla rozpoznající například únik plynu.


Stejně důležitou součástí, jako jsou již uvedené prvky, je i siréna. Sirény dělíme na vnitřní a venkovní. Vnitřní mají velmi pronikavý zvuk, jehož tepová frekvence útočí na nervový systém nevítaného návštěvníka.

Venkovní sirény by měly svým hlasitým zvukem upoutat pozornost sousedů. Bohužel, dnešní doba je plná hlasitých jevů a proto ne vždy sousedé či okolí na zapnutý alarm reagují.


Pokud uvažujete o pořízení zabezpečovacího systému, vždy si prověřte firmu, které chcete tuto práci svěřit. Zjistěte si reference a záruky, rozhodně se vám to vyplatí.

Kvalitní firma by měla zaručovat záruční i pozáruční servis.

Vždy si nechte řádně vysvětlit funkce a také obsluhu jednotlivých součástí, předejdete tak možným zbytečným poplachům, které při nesprávném použití systému můžete spustit.


Foto: Jablotron