Co se týče orientace ložnice, měla by být v tiché části domu. Při orientaci na západ myslete na to, že v létě bude ložnice vystavena slunci a proto by měly k vybavení patřit také vhodné závěsy či rolety. Při orientaci na východ vás zase mohou budit dotěrné paprsky vycházejícího sluníčka. Proto, pokud nejste milovníky ranního lechtání paprsků po tváři, volte opět jemné závěsy.

V případě, že jste majiteli panelákového bytu, bohužel nemáte jinou možnost, než se přizpůsobit stávajícímu stavu.

Pokud máte vybránu místnost, kde ložnice bude, je na čase vybavit ji pořádnou postelí.

Přiznejme si, že už jen prvotní pomyšlení na postel v nás vyvolává příjemné pocity. Jestliže chcete pohodlně spát nebo i jen tak lenošit při čtení knížky, musíte si vybrat tu postel, která splní vše, co od ní čekáte.

Pro kvalitní odpočinek by neměla být výška postele nižší než 30 centimetrů, jinak by jste inhalovali prach, který se usazuje u země. Ani opačný extrém není nejlepší.

Pokud postel umístíte těsně pod strop, vystavujete svůj spánek nahromaděnému teplu a hlavně opotřebovanému vzduchu.

Nevhodné je umístění postele k radiátoru, přílišné teplo tělu opravdu neprospívá. Stejně tak jsou pro kvalitní odpočinek nevyhovující místnosti nevětrané, přetopené nebo naopak studené.


Důležitou roli hrají pro ničím nerušený spánek také rošty a matrace.

Kvalitní matrace by měla být vzdušná, se savým povrchem a možností hygienické údržby povrchu. Dobrá matrace zajišťuje stálou výměnu studeného i teplého vzduchu. Ohledně tvrdosti matrace je třeba poslouchat svoje tělo. Někomu vyhovuje matrace měkká, jinému naopak tvrdá. Možností je opravdu mnoho a proto se raději poraďte s odborníky, kteří vám jistě najdou tu pravou.

Z konstrukčního hlediska rozeznáváme matrace pružinové a nepružinové. Pružinové jsou vhodnější na tvrdý podklad, nepružinové jsou určeny pro větší pohodlí. Nepružinové matrace mohou být vyrobeny z široké nabídky materiálů, jako jsou pěnové, latexové nebo sendvičové, které jsou složeny kombinacemi několik materiálově odlišných výplní.

Latexové matrace jsou vhodné pro alergiky, jsou totiž vyráběny z kaučukového mléka, které jako přírodní materiál odpuzuje bakterie.

Nepružinové matrace se používají výlučně v kombinaci s lamelovými rošty, díky kterým lze nastavit polohovatelnost a pružnost právě tam, kde je jí nejvíce třeba. Nastavitelná poloha je zárukou preventivních nebo také nápravných ortopedických účinků. Kvalita lamelových roštů závisí na jejich počtu a také na způsobu uchycení k rámu. Pohyblivě uchycená lamela je totiž mnohem přizpůsobivější, protože je schopná se natáčet v libovolném směru.

Jestliže hovoříme o zdravém spánku a pohodlí v ložnici, nesmíme opomenout také ostatní vybavení ložnice. Především noční stolek a skříně tvoří podstatnou část vybavení pokoje.

Pokud máte možnost, vybírejte tak, aby vám mohutný nábytek opticky nezmenšil celou místnost. Výhodou prostornějších ložnic je možnost vybudování šatníku, díky kterému nebudete mít potíže s ukládáním šatstva a zároveň nezastíníte prostor ložnice obří skříní.

Člověk prospí téměř třetinu života a i když mnozí namítají, proč zařizovat pokoj ve kterém jen spíte, věřte, že je to investice do kvalitního a komfortního spánku.

Kdo z nás by se chtěl ráno probouzet celý rozlámaný navíc ještě k tomu do strohého a neútulného pokoje?