Co když spoluvlastník nespolupracuje

Dejme tomu, že dva sourozenci zdědili chalupu. Jeden ji chce prodat, druhý ji chce využívat k víkendové rekreaci s rodinou. Když budete v kůži toho, kdo chce nemovitost prodat a oznámíte to svému sourozenci, na 99 % se mu to nebude líbit. Kdo by toužil po tom, aby mu někdo cizí jezdil na chalupu, zatímco on se tam opaluje na zahradě s rodinou. A právě v tomto momentu vzniká konflikt (tedy v případě, že si váš podíl neodkoupí sourozenec), který se postupem času začne vyostřovat.

Když se pokusíte prodat podíl svépomocí, může vám druhý spoluvlastník házet klacky pod nohy. Například nechá vyměnit zámek, takže se nedostanete se zájemci na prohlídku, nebo v době prohlídky přijede a začne zájemcům věšet na nos bulíky. Připravte se na pomluvy a osočování, na základě kterých si mohou zájemci koupi vašeho podílu rozmyslet.

Víte, co patří mezi nejčastější důvody neshod mezi spoluvlastníky nemovitosti?


•    Každý má jinou představu o tom, jak s nemovitostí naložit. Zatímco jeden ji chce zrekonstruovat a využívat například k rekreaci, druhý ji chce nechat v původním stavu a pronajímat.
•    Správa nemovitosti se stává neúnosnou, protože spoluvlastníků je tolik, že se zkrátka nedomluví, kdo bude za co zodpovědný.
•    Začnou se vytahovat staré křivdy, které vrazí mezi spoluvlastníky klín.
•    Každý ze spoluvlastníků se chce na nemovitosti podílet jinou finanční částkou. Jeden by investoval do rekonstrukce, druhý odmítá zaplatit i novou sekačku.

Podmínky prodeje spoluvlastnického podílu

Na prodej svého spoluvlastnického podílu máte 100% právo, nenechte si od ostatních spoluvlastníků namluvit opak. Jediné, co musíte dodržet, je předkupní právo. Co to znamená? Že musíte ostatním spoluvlastníkům písemně nabídnout předkupní právo na váš podíl, které mají právo buď přijmout a podíl odkoupit, nebo odmítnout.

Předkupní právo se ale 1.7. 2020 změnilo, a to ve prospěch prodejce. Nově se totiž předkupní právo vztahuje na prodej, který chcete uskutečnit v rozmezí půl roku od přepsání na katastru nemovitostí. Jakmile je to déle než 6 měsíců, ostatním spoluvlastníkům předkupní právo nabízet nemusíte.

Svěřte prodej odborníkům

Chcete se vyhnout neshodám s ostatními spoluvlastníky a mít prodej rychle za sebou? Obraťte se na investiční společnosti, které se zabývají výkupem podílů na nemovitostech. Na základě vaší poptávky vám připraví nabídku, jejíž součástí bude cenová kalkulace, zařídí veškerou potřebnou administrativu a celý prodej podílu nemovitosti může být hotový už za 24 hodin. Výhodou investičních společností je, že za vás vše vyřídí, a vy tak nemáte s prodejem žádné starosti.

Zdroj foto: shutterstock