Přesvědčte se sami!

Klasika i exotika

Sladké jahůdky, šťavnatá rajčátka nebo zelené bylinky rozmanité vůně a chuti, to všechno si s chutí vypěstuje kdejaký český pěstitel, a to i na relativně skromném prostoru, jako je například část zimní zahrady (a v letních měsících terasy), vyhrazená pěstitelským pokusům. Dokonce i zahradníci, kteří žijí v bytech s menší lodžií, si dokážou leccos vypěstovat. Zelené užitkové rostliny nejenže udělají svým pěstitelům radost a představují hodnotné zpestření jídelníčku, ale dodávají terase či lodžii ten správný nádech života. Když se Vám ale líbí exotické citrusové plody, tak proč se omezovat pouze na klasiku? Nemusíte být žádní velcí experti, abyste zvládli pěstovat obojí. Rajčátka i citróny nebo třeba mandarinky.


Světlo, vláha a teplo

Pěstování citrusových plodů na našem území není žádnou novinkou. Bohatí příslušníci královských rodin či šlechty si citrusy nechávali dovážet již před staletími. Proto také v parcích a botanických zahradách najdete mnoho vzrostlých citrusovníků. Pokud Vás citrusy na Vaší dovolené či procházce zámeckým parkem okouzlily natolik, že jste se rozhodli, začít je pěstovat, pamatujte na to, že citrusy potřebují dostatek světla, přiměřenou zálivku a hlavně nesmí zmrznout. V našich klimatických podmínkách tráví tyto rostliny velkou část roku v interiéru zimní zahrady či jiného vyhrazeného prostoru, kam nemůže mráz. Teprve po třech zmrzlých mohou citrusy začít naplno dýchat čerstvý vzduch. Pak mohou opustit bezpečí svého zimního sídla a stát krásnou ozdobou Vaší letní terasy. Stejně tak pro ně bude ctí lemovat cestičku k Vašemu domovu.


Citróny pro začátečníky

Pokud nemáte s pěstováním citrusů žádné zkušenosti, začněte něčím jednodušším. Kupříkladu takový citrónovník s krásným latinským názvem Citrus limon je méně náročný na péči a potěší Vás příjemnou vůní květů a zralými plody i několikrát do roka. Některé rostliny dokonce kvetou a plodí takřka bez přestávky po celý rok. Jen se připravte na to, že plody doma vypěstovaných citrónů budou poněkud kyselejší a trpčí, než citróny, které kupujeme v hypermarketech. Zato však nejsou chemicky ošetřené (pokud tak sami neučiníte), a tak můžete bez obav konzumovat i jejich kůru. A hlavně není nad domácí citrónek.


Znáte kumkvaty?

Jestli vám citrónovník nepřipadá dostatečně exotický, můžete se pustit třeba do pěstování kumkvatů. Možná jste je už někdy zahlédli v bohatě zásobeném obchodě s ovocem a zeleninou. Drobné oranžové plody oválného tvaru, které se konzumují i se sladkou slupkou. Jejich výhoda spočívá v tom, že stejně jako citróny, nejsou náročné na pěstování, a navíc (vzhledem k jejich nízké hmotnosti) oranžové plody zdobí rostlinu dlouhé týdny. Proto jsou mezi pěstiteli tak oblíbené. Pěstování kumkvatů, především těch zakrslých, které mimochodem příjemně zpestří každé stanoviště bonsajů, je v současnosti prostě in.


Terasa jako ve slunném Španělsku

Co sluší citrusům? No přeci keramické nádoby. Jen si vzpomeňte, jak vypadá terasa v takovém sluncem zalitém jižním Španělsku. Na podlaze z dlaždic stojí masivní keramické nádoby s bujnými citrusy se spoustou plodů. Do některé z nádob můžete zasadit také levanduli, nebo jinou bylinu, jejíž vůně je Vám příjemná. Až své rostliny dobře zalijete, v případě citrusů to však se zálivkou rozhodně nepřehánějte, ať je nenapadne plíseň, pohodlně se posaďte, přivřete oči a relaxujte za vdechování vůně květů citrusů a levandule.

Foto: Samphoto