Malí průzkumníci potřebují svůj vlastní pokoj! Jak by měl vypadat? Prostorně, bezpečně a vesele!


Koberec není vždy nej!

Dětský pokoj je vlastně takovým základním táborem v životě malého průzkumníka. Měl by zde mít to nejdůležitější, co potřebuje ke svému bádání. Základem je podlahová krytina z kvalitního materiálu. Děti v tomto věku již sice obvykle chodí, většina her se však odehrává na podlaze. Malí průzkumníci si hrají s autíčky, stavebnicemi, domečky, panenkami a zvířátky. A na zemi se jim hraje nejlépe. Řada rodičů se domnívá, že nejlepší podlahovou krytinou do dětského pokoje je koberec. Ten je sice měkký a teplý, ale rozhodně není antialergický. Celoplošný koberec v batolecím pokoji vůbec nemusí dělat dobrotu.

 

Nahraďte celoplošný koberec

Pokud vám můžeme poradit, zvolte raději dřevěnou nebo korkovou podlahu. Tu doplňte jedním či více koberci, nejlépe z kvalitního přírodního materiálu. Nebo položte jeden menší koberec a populární hrací deku. Hrací deky jsou tenčí koberečky, nejčastěji s motivem spletitých silnic, zvířecí farmy, velkoměsta, nebo lesa. Možná vám připadají šedivé silnice poněkud ošklivé. Jestliže však máte doma chlapečka či holčičku, která si ráda hraje s autíčky, přivřete vaše oči estéta a šedivé klikaté hady jim dopřejte. V případě, že vaše děti nejsou alergické na zvířecí srst, můžete jim místo hrací deky rozprostřít třeba jehněčí kožešinu. Jen jim nedovolte, aby pak v dětském pokoji jedly.

 

Dětský nábytek

Podlahu bychom tedy měli. Nyní přichází na řadu nábytek. Se sortimentem dětského nábytku se v poslední době doslova roztrhl pytel. Věřte však, že vaše batolátko je tím šťastnější, čím více má volného prostoru. Co tedy skutečně potřebuje? Postýlku a skříňku na věci, o tom není pochyb. Dále malý stoleček se židličkou, kde si bude kreslit. Málokteré dítě však vydrží u stolečku sedět delší dobu. Připravte se na to, že se bude neustále přemísťovat a přenášet předměty z místa na místo. K tomu potřebuje dostatečný prostor.

Dbejte na to, aby váš dětský nábytek měl zaoblené hrany. Nikdo si nenadělá tolik modřin jako děti v tomto věku. Ostré rohaté nebrat! Stejně tak doporučujeme nebrat potahy nábytku, které nelze prát.

 

Praktické

Jak jsme naznačili výše, batolata ráda přemísťují předměty. Proto je dobrý nápad, pořídit jim do pokojíčku několik košů nebo boxů (záleží na designu celé místnosti), kam si budou ukládat své hračky. Hitem jsou velké plastové pojízdné kontejnery na hračky. Malí popeláři z nich budou nadšení. Nebude je tak ani bavit, po sobě uklízet, jako hračky z kontejneru vysypávat! Uklízení mile rádi přenechají někomu zkušenějšímu. Vám se však budou rozházené hračky celkem snadno a rychle uklízet.

Další praktickou věcí jsou stahovací rolety na okně. Dětem se tak v době nepopulárního odpoledního spánku bude lépe usínat. Šikovné jsou také zatemňovací závěsy s efektem black out, které v místnosti vytvoří naprostou tmu, a navíc ji ochrání před nežádoucím hlukem přicházejícím z ulice.

 

Oživte stěny!

Pejsek, kohoutek, autíčko, medvídek, kytička, vláček a krtek, to jsou motivy, které batolata milují. Aby se cítila ve svém hracím království příjemně, oživte stěny jejich pokojíčku veselými obrázky! Rozhodnout se můžete pro tapetu či samolepící bordury. Neméně zajímavé jsou malované poličky a další doplňky určené právě do dětských pokojů. Ty nakoupíte jak v kamenných obchodech, tak online. Ať se vašim batolátkům v pokojících líbí!

 

(P. S. Nic si ale nedělejte z toho, že jim vaše kuchyně nebo koupelna budou připadat mnohem zajímavější.)