Od dýně po jmelí

Výzdoba interiéru v období loučícího se podzimu a přicházející zimy, ta není jen o tmavých závěsech, ubrusech a textilních doplňcích s motivem barevného padajícího listí a sněhových vloček a o zapálených svíčkách a krbech, ale stejně jako v rozkvetlém létě je zde místo i pro pěknou květinovou výzdobu. I když se jedná o období uskladňování plodů, o prvky přírodní ryze dekorace není nouze, a to i v případě, že patříte do skupiny alergiků, kteří si slaměnky chytající prach nebo kytici listopadek plnou dráždivého pylu zaživa nemohou dovolit. Oranžové a žíhané dýně různé velikosti, jablka několika barev, jmelí pro štěstí, červené šípky, to je jen příklad toho, čím lze tyto zlé květiny nahradit.


Do přírody nebo do obchodu

Příroda je v tomto období, kdy nám se severu přilétají havrani, již velmi zralá unavená žena, a tak není divu, že se často cítíme podobně. Také proto si chceme toto období zkrášlit a využít k tomu i ty nejskromnější krásy přírody, které nám nabízí. Pokud se vám nechce, nebo nemáte čas, toulat se podzimní krajinou, abyste si mimo jiné nasbírali něco barevných listů, utrhli větévku mahonie nebo plané šípkové růže, shýbli se pro kaštan či borovou šišku, můžete si koupit něco pěkného v blízkém zahradnictví nebo květinářství.

Na přelomu listopadu a prosince zde najdete jak květináče s listopadkami, vřesy, bramboříky, okrasné dýně, ale i jedlové a smrkové větévky, jmelí a vánoční hvězdu. Vedle smutečních věnců leží věnce adventní.


Návštěva ze severu

A kromě všech těch zástupců z říše rostlin zde pochopitelně nechybí ani figurky tajemných skřítků, zvířátek (oblíbení jsou zejména roztomilí ježečci, žabičky a různé druhy ptáčků), ježíšků, Mikulášů a čertíků. V našich českých obchodech potkáte také četné návštěvníky ze severu, Santíky a sobíky, přestože k nám donedávna chodil pouze Ježíšek. Snad se sebou globalizace mimo jiné přináší větší množství dárků, když do mnoha rodin poslední dobou přichází v doprovodu samotného Ježíška právě také Santa Klaus a děda Mráz, třebaže ti dva spolu nikdy moc nekamarádili.

 

Dobrý nápad a šikovné ruce

Do obchodů tohoto typu nemusíte chodit jen nakupovat, ale můžete sem zajít jen pro inspiraci, popřípadě koupit jen to nejnutnější a sami si doma vychutnat tu radost z tvoření. K tomu abyste si zkrášlili váš interiér, nebo i místo jeho vstupu, stačí jen dobrý nápad a šikovné ruce. Ať už budete vyrábět adventní nebo jiný věnec, postačí, když si v obchodě zakoupíte jen korpus a svíčky a s přidáním větévek a dalších přírodnin jako jsou třeba lampionky mochyně židovské třešně, kterou vidíte na našem obrázku, žaludy, kaštany, šišky, jak jsme naznačili v úvodu. Ty tam pak pomocí drátků připevníte. Mnoho receptů na věnec najdete také na internetu. A nemusí zůstat jen u věnce. Suché vázy, pokud nejste alergičtí na vybrané druhy sušených květin nebo na prach, jsou krásným doplňkem v nejen listopadu a v prosinci. A o nich si povíme něco příště. Tak veselé zdobení! Nezapomeňte na to, že váš dům nebo byt chce být také fešák!


Foto1:

Lampionky rostliny s názvem mochyně židovská třešeň mohou pomoci dotvořit vaše umělecké dílo.

Foto2:

Přírodě to velmi sluší i na podzim. Tak proč nevyužít střípků jejich krás a trochu si nevyzdobit domov?


Foto:
http://www.countryliving.com