Mýtus vily s bazénem
Není tomu tak dávno, co byl za člověka žijícího v luxusu v naší zemi považován snad každý majitel vily se zahradou a bazénem. Dnes už není tato definice tolik jednoznačná. Při hodnocení úrovně bydlení obvykle bereme v potaz několik skutečností. Pojďme zmínit alespoň ty nejdůležitější z nich. Pro valnou většinu z nás je primárně důležitá tepelná a světelná pohoda (jinými slovy efektivní způsob vytápění a dostatečný příliv denního světla), maximální komfort (o ten se postará svět technických vymožeností – inteligentní automatickou pračkou počínaje a krbem na dálkové ovládání konče) a krásný design celého interiéru, případně přilehlého exteriéru. 

Luxusní vybavení
Nicméně představy jednotlivců o nadstandardním žití jsou velmi individuální. Když jsme se zeptali několika majitelů nemovitostí, které zařizovací předměty a vybavení se pojí s jejich vlastní představou o luxusním bydlení, mnoho z nich hovořilo o dostatečném prostoru a počtu místností, několik dotázaných zmínilo krb, vlastní garáž, velkou koupelnu, možnost posezení v zimní zahradě či na terase a další malé velké drobnosti, které přispívají ke spokojenému životu na úrovni, jako je například vlastní sauna, posilovna, nebo zastřešený bazén. 

Co se zařizovacích předmětů týče, zde hrálo prim špičkové vybavení kuchyně. Překvapivě nejen u ženského pohlaví. Lidé touží po elegantních digestořích a dalších nejlépe inteligentních spotřebičích s pěkným designem – především po chladničkách a dalším bílém nábytku. Velké oblibě se těší chladničky, které jsou vybavené nadstandardními funkcemi, jako je „no frost“, což znamená automatické odmrazování, nebo alarmem, který Vás upozorní mimo jiné na to, že dvířka chladničky zůstala nedopatřením otevřena, nebo Vám naznačí, že do své výkladní skříně potravin hledíte déle, než by se spotřebiči líbilo. 

Pohodlí a pohoda
Pokud jde o krb, většina uživatelů si přeje mít doma příjemné posezení s výhledem na žhnoucí plameny, aniž by je to stálo více úsilí. Proto často volí některou z variant tzv. nepravých krbů, tedy krbů, které nespalují dřevo, ale například biopaliva, nebo se rozhodnou pro plynové či elektrické krby. K posezení u krbu patří luxusní nábytek. Tipem pro ty, kdo si jej mohou dovolit, jsou sedací soupravy z umělého ratanu

Stejně je tomu s tepelnou pohodou. Přejeme si mít doma optimální klimatické podmínky a ideální teplotu, aniž bychom museli štípat dříví nebo skládat uhlí a topit v kotli, a proto investujeme do velmi efektivních způsobů vytápění. Velmi populární je koncepce tzv. pasivních domů. 

Luxusní bydlení bez úžasné koupelny je takřka nemyslitelné. Doba se mění, a jestliže před několika desetiletími bylo luxusem mít v intimní místnosti teplou vodu, dnes se setkáváme s mnohem náročnějšími požadavky. Synonymem luxusu se zde stala velká masážní vana, díky které proměníte jedinou místnost v hotové lázně. Neoddělitelným aspektem takové koupelny je samozřejmě její design. Používané materiály získávají na kráse, stejně jako na ceně. Výsledný efekt je však mnohdy úchvatný. Jen si to představte, podlahy z tropických dřevin, designový koupelnový nábytek, tropické rostliny, zlacené baterie, klasickou keramickou sanitu často nahrazuje sklo. 

Dokonalá kompozice
Aby bylo Vaše bydlení vskutku luxusní, je třeba ho zasadit do celkové kompozice. Její nedílnou součástí je zahrada, která Vám umožní
kochat se nádherným výhledem. A nesmíme zapomenout ani na garáž, která je integrovanou součástí domu. Jednak aby měl Váš miláček na čtyřech kolech kde odpočívat, druhak abyste se v nepříznivém počasí mohli pohodlně a suchou nohou přemístit přímo z domu třeba do obchodního centra.

Foto: Samphoto