Nezvyklé domy
Mobilní domy dosud nemají v českých podmínkách vybudovanou tradici. Domov, který není pevně spjat s podlahou, ten přeci patří kočovníkům! Většina z nás se na tento typ domů dívá značnou dávkou nedůvěry. Mobilní dům na léto? Vlastně proč ne, ale k trvalému bydlení? Ani náhodou! A vidíte, v takové pokrokové Americe jsou tyto domy velmi populární. A nejen tam. V Holandsku (hausbót je vlastně také mobilní dům), Německu, Francii, a dokonce ani v konzervativní Anglii na ně místní obyvatelé nedají dopustit. Proč? K tomu se hned dostaneme.

Rychlé, snadné a výhodné řešení
Vlastnictví mobilního domu je spjato hned s několika výhodami. Tak za prvé, k jejich realizaci není třeba vydávat žádné stavební povolení. Samotná instalace je celkem snadná, a tudíž ve srovnání se stavbou klasického rodinného domku velmi rychlá. Během několika hodin se připojíte na předem připravené inženýrské sítě (buď pomocí pohyblivých, nebo pevných přívodů) a už bydlíte. Pokud se budete potřebovat přestěhovat na jiné místo, díky podvozku to nebude problém. 

K nesporným výhodám mobilních domů pochopitelně patří i jejich cena. Toto řešení Vám umožní bydlet již od několika set, dokonce i desítek, tisíc korun. 

V ostatních zemích se tento typ domů těší velké oblibě ještě z jednoho důvodu. Tím je vysoké daňové zatížení majitelů běžných nemovitostí.

Konstrukce a transport 
Základem mobilního domu je nosný ocelový rám, na který je připevněna bytelná dřevěná konstrukce skládající se z podlahy, stěn a střechy. Součástí této konstrukce jsou všechny potřebné rozvody, tzn. vody, elektro a odpadu. Mobilní dům je zpravidla vybaven ojí, aby bylo možné ho připojit na tažné zařízení. 

Pokud jde o samotné přemístění, kratší vzdálenosti zvládne traktor, k překonání delších vzdáleností se používá speciální návěs nákladního automobilu. Jakmile je mobilní dům přepraven na místo určení, vypodloží se a vyheveruje. Některé mají výsuvné nožičky, které jeho instalaci ještě trochu usnadní.

Pořízení mobilní dřevostavby
Mobilní dům si můžete buď objednat, či nechat zhotovit na zakázku u některé z tuzemských stavebních firem (předmětem jejich činnosti často bývá také dodávka dřevostaveb). Neméně populární cestou, jak získat mobilní dům, je nechat si dovést již použitý (ale velmi zachovalý) objekt ze zahraničí.

Mobilní domy se člení do několika kategorií. Počínaje těmi nejlevnějšími, které nachází své uplatnění na stavbách jako dočasné ubytování dělníků, nebo jako prázdninové domy či zahradní chatky, a konče velmi luxusními dřevostavbami, na kterých na první pohled ani nepoznáte, že by se mohly být mobilní. 

Naše srovnání s dřevostavbami není náhodné. Mobilní domy jsou vlastně takovou sympatickou a flexibilní variantou klasických dřevostaveb. Jak by také ne. Jejich konstrukce je dřevěná, střecha často pokrytá materiálem připomínající střešní tašky. Na střeše zpravidla najdete také komín a okapy. Když se ale podíváte pod dům, najdete tam místo sklepa manipulační podvozek s několika nápravami.

Mají u nás šanci?
Kdo ví, třeba ekonomická krize přispěje k oblibě mobilních domů také u nás. Je možné, že se stane zvykem, stěhovat se za prací, stejně jako je tomu ve Spojených státech. Možná se zde mobilní domy stanou rozšířenou alternativou vlastního bydlení. Anebo že by k jejich rozšíření přispěly záplavy? Co myslíte, mají mobilní domy v Čechách šanci?

Foto: yourchoiceagency.com