Začíná to v kuchyni
Naše nazelenalé úvahy začneme v kuchyni, protože právě ta je hlavním kritériem pro posouzení, zda se jedná, či nejedná o tzv. zelenou domácnost. Nejen protože zde vzniká nejvíce odpadu v celé domácnosti, ale také protože zde obvykle najdeme velké množství energeticky náročných spotřebičů. 

Nakládání s odpady 
Pokud jde o řešení odpadů, v moderní kuchyni již dávno není zvykem, házet všechny odpadky do jednoho pytle, ale třídit odpad. K tomu mimo jiné napomáhají speciální výsuvné kontejnery, které nahradily původní odpadkové koše, které jednoduché třídění neumožňovaly. Kontejnery bývají rozděleny do několika hlubokých boxů, nejčastěji na papír, plasty, sklo a směsný odpad. Tam, kde je možnost kompostování (obvykle v domě se zahradou) k tomuto členění přistupuje ještě organický odpad. V prostorově velkorysejších domech či bytech bývá vedle kuchyně umístěna také komora, kam lze umístit velkou krabici (třeba od sekačky) na skladování pet lahví. Stejně tak sem můžete umístit přepravky na vratné lahve. 

Hladové spotřebiče
Kromě hladových členů domácnosti se na výdajích spojených se stravováním nezanedbatelně podílejí elektrospotřebiče. A co jich v kuchyni je! Chladnička, mraznička, myčka a mnoho dalších. Pokud jde o jejich energetickou spotřebu, v zásadě lze říci, že co nová generace spotřebičů, to nižší spotřeba. Jen pro zajímavost, deset let staré spotřebiče spotřebují v průměru o 50% více energie, než ty vyrobené letos. Když si například pořídíte novou chladničku svou energetickou spotřebou zařazenou ve třídě A plus, za průměrnou dobu její životnosti ušetříte za elektřinu až 20.000 korun. Investice vložená do nákupu nového spotřebiče se Vám vrátí a navíc se nechováte k přírodě tak macešsky.

Stejně tak se vyplatí, chovat s laskavou péčí také k chladničce samotné. Minimálně tak, že ji nepřeplňujeme, nevkládáme do ní horké pokrmy, ani zbytečně neotvíráme její dvířka. O mrazničce platí totéž v bledě modrém. Nezapomínejte na to, že chladničku je třeba také pravidelně odmrazovat. 

Šetřete vodou! 
Víte, že při mytí nádobí v myčce spotřebujete mnohem méně vody, než při ručním mytí nádobí? Ty nejvýkonnější myčky dokonce spotřebují pětinu množství vody, které byste nechali protéct kohoutkem nad dřezem s houbičkou v ruce. Samotné vlastnictví myčky však nestačí. Chce to využívat také úsporné mycí programy. Když máte velkou návštěvu a budete potřebovat nádobí vložené do přístroje brzy čisté, sáhněte po rychlé volbě. Avšak pokud toto nádobí zrovna nutně nepotřebujete, naprogramujte EKO program. 

Velkou spotřebu vody i energie v domácnosti mají na svědomí také pračky a sušičky prádla. Co možná nevíte, je fakt, že účinnost pračky se zvyšuje mimo jiné tříděním oděvů podle barvy a druhy tkaniny. Pravidelné čištění filtru a zásobníku na prací prostředky rovněž přispívá ke snížení spotřeby. 

Pozor na další penězožrouty!
Kromě zmíněných spotřebičů se v domácnosti ukrývají také další penězožrouti. Od nevýkonného vysavače a dalších přístrojů, až po nemoderní technologie vaření a vytápění domu. Ti už by se do našeho článečku nevešli. Začali jsme kuchyní, a proto kuchyní také skončeme – malou zastávkou u indukčního vaření. Jedná se totiž o nejúspornější (ale i nejrychlejší) způsob přípravy pokrmů! Doba potřebná k uvedení litru tekutiny do varu je průměru o 2 minuty kratší, než je tomu v případě plynového sporáku.


Foto: Samphoto