Starověké parní lázně vypadaly úplně jinak než ty, které známe dnes. Základní stavební strukturu tvořily kruh a vchod orientovaný na Východ, rituál vždy vedl šaman, jemuž jako jedinému příslušelo manipulovat s kameny a polévat je vodou.

Tyto praktiky dnes vyvolávají úsměv, skvělé účinky parních lázní ale přetrvaly.
- usnadňují dýchání
- ulevují od bolesti svalů a kloubů
- zlepšují prokrvení končetin
- detoxikují organismus.

blahodarne ucinky parnich lazni

Základem je vlhký vzduch
Parní lázně spousta lidí staví na úroveň finských saun, ve skutečnosti se od sebe dost liší. V parní lázni bývá pouze 40-50 ˚C (ve finské sauně okolo 100 ˚C) a relativní vlhkost vzduchu až 100 % (ve finské sauně okolo 25 %).
Parní lázeň díky tomu usnadňuje dýchání a vyhovuje i těm, kteří horký a suchý vzduch v sauně nemusí. Dokonalá je tato kombinace teploty a vlhkosti pro alergiky, astmatiky nebo lidi trpící bronchitidou.

Existuje několik druhů
Parní lázně dnes navštěvují lidé po celém světě, velmi oblíbené jsou zejména v Turecku, Japonsku, Číně nebo Indii. Zde mají dokonce symbolický význam, lidé se v nich očišťují od tělesné špíny, která brání v duchovním růstu.

parni lazne jsou oblibene po celem svete

Zřejmě nejznámější jsou parní lázně Hammam, které mnozí považují za jedinou „pravou tureckou saunu“.
Stejné podmínky, jako v Hammam, na vás čekají i v Římské lázni – teplota 43-46 ˚C a vlhkost 100 %. O trošku chladněji (40-45 ˚C) je v lázni zvané Caldarium. Kdybyste někdy navštívili lázeň Rhassoul, připravte se na to, že při ní budete na své tělo nanášet přírodní jíl vulkanického původu.
Dalšími parních lázní jsou Laconium a Tepidarium. V těch panuje poměrně nízká teplota vzduchu (cca 40 ˚C) i nízká vlhkost vzduchu (cca 20-25 %). Navštívit je proto může i ten, komu horký nebo vlhký vzduch nedělá dobře.

parni lazne

Nejste na to sami
Zdá se vám, že je parních lázní moc? Povolejte na pomoc firmu Wellness Vision, která vám s výběrem, projektem i stavbou lázní pomůže. Dělá to už od roku 2003 a patří k české špičce - www.wellness-vision.cz.