1. Je lepší mít křovinořez se zahnutou, nebo rovnou hřídelí?

Pro hustá křoví a složité porosty, zvažte křovinořez s přímou hřídelí, který umožnuje přenesení výkonu do hlavy s rotačními čepelemi.

Naopak pokud potřebujeme mí po ruce obratný nástroj, který se dostane do všech zákoutí, budeme zvažovat zahnutý křovinořez. Díky ní se vypořádáme s nerovnostmi zahradních prvků.

2. Jakou hlavu křovinořezu si mám zvolit

Na výběr máme ze dvou druhů. Jednak si můžeme zvolit takzvanou listovou hlavu, která je vhodná na posečení plevelu na zemi. Ale pokud máme sekačku a potřebujeme nástroj, kterým prosečeme roští, nebo něco na zastřižení okrasných křoví, budeme volit čepelovou hlavu, podobnou motorové pile.

Jednotlivé druhy dále dělíme podle kotoučů, které používáme. Některé nadstandartní křovinořezy nabízejí i dvojité kotouče, čímž získáme mnohem jemnější a přesnější práci, kterou oceníme zájmena u zastřihávání okrasných keřů.

3. Jak je to s údržbou jednotlivých druhů?

Elektrické křovinořezy vyžadují pouze mechanické revize a kontroly baterek. Oproti tomu benzínové křovinořezy jsou mnohem náročnější na údržbu.

Základním faktorem je používat vhodné palivo, tím předejdeme asi největším nepříjemnostem. Pokud máme 2-takt, musíme si navíc dát pozor nato, abychom používali správný olej. Některé z křovinořezů používají syntetické oleje, čili je důležité výměnu, nebo doplnění oleje nepodcenit.

Krom motorů bychom neměli opomenout i ostatní součásti přístroje. Utažené matice na kotoučích i kotouče samotné vyžadují větší dohled. U elektrických křovinořezů musíme zkontrolovat dráty, zda nejsou povolené, nebo baterii zda není poškozená.

4. Mohou být křovinořezy nebezpečné?

Většina zahradních zařízení jsou vyrobena tak, aby minimalizovali možné ohrožení člověka, ale náhoda je přeci jen blbec. Proto doporučujeme dodržovat těchto pár bodů.

• Ujistěte se, že máte všechny potřebné bezpečnostní pomůcky - například ochranné brýle a obuv.
• Ujistěte se, že vám nedělá problém práce na svahu
• Vyhněte se práci na mokrém podkladu

Před prací si kompletně vyčistěte všechny možné překážky, které by mohli poškodit křovinořez a následně i vás. Nejčastěji půjde o zahradní hadice, plastové květináče, ale i větší kameny. Pokud se jedná o opravdu náročnou práci, zarostlý a hutný plevel, využijte ramenních popruhů, aby vám odlehčily tíhu na ramenou. Pokud se na práci s křovinořezem necítíte, můžete si pořídit nůžky na živý plot.