Nemusíte se nutně vzhlížet v zrcadle za statisíce a spát v miliónové švédské posteli z hruškového dřeva, ale trochu luxusu si po náročném dni určitě zasloužíte . . .    

Začneme od postele

Náš článeček je o nábytku do ložnice, a proto nezačneme od podlahy, ale rovnou od postele. Lidé mívají v ložnici různé kusy nábytku, ale postel? Tu tam máme všichni. Podle průzkumů je právě postel tím nejoblíbenějším kusem bytového nábytku. Možná to souvisí s tím, že si ji lidé podvědomě spojují se samými příjemnými věcmi. Jenže takový spánek vůbec nemusí být příjemný, když trávíme noci v nevhodné posteli. Jak se vyhnout nevhodnému výběru postele a neohrozit tak kvalitní spánek? Upozorníme vás na několik velmi podstatných detailů, abychom vám pomohli snížit riziko špatné volby. Postel by měla být především pohodlná, dostatečně široká i dlouhá (tzv. trendem je používání jeden a půl lůžek), umístěná v přiměřené výšce s kvalitní, dostatečně tvrdou matrací. 

Trendy versus pohodlí

Stejně jako oblečení, auta a spousta věcí kolem nás, také nábytek do ložnice podléhá módním vlivům. V tomto případě se však vyplatí, vsadit především na pohodlí. V praktickém životě spíše oceníme, když se nám bude v ložnici příjemně odpočívat, než že v ní sice máme nábytek podle nejnovější módy, avšak necítíme se v jeho společnosti příliš dobře. Nehledě na to, že ložnice je velmi intimním prostorem, který, na rozdíl od našeho oblečení nebo auta, obvykle vidí jen velmi omezený okruh lidí. Nepodléhejte tedy trendům, které vám nevyhovují, a pořiďte si nábytek, který vám padne. Přírodní dřevěný nábytek v kombinaci s doplňky, jako je proutěný prádelní koš, se jeví jako tradiční a osvědčené řešení.

 
Vestavěné skříně

Trendu plně uzavíratelných skříní vestavěných skříní, které pokrývají celou stěnu, však nelze nic vytknout. Ložnice v menších bytech často slouží také jako skladovací prostory, což odsoudí nejen vyznavači feng shui, ale také běžní odpůrci prachu. Tento typ skříní spolehlivě ukryje velké množství věcí, aniž by přitom utrpěl design vaší ložnice, stejně jako sliznice. Tyto skříně mívají posuvné dveře, jedny z nich mohou být osazeny zrcadlem v životní velikosti. Další výhodou těchto skříní je, že akusticky izolují místnost.


Skončíme v posteli

Postelí jsme začali, postelí také skončíme. Kromě podstatných, výše uvedených parametrů, které by měla postel splňovat, záleží na jejím správném umístění, tedy, abychom tento kus nábytku neumístili do nesprávné zóny. Pokud si nejste správným místem pro vaši postel jistí, požádejte o radu svého domácího mazlíčka. Kde se mu bude dobře ležet, tam je to pravé místo také pro váš pelíšek. Pokud nikoho takového nemáte, vězte, že se člověku lépe spí, když má při spánku alespoň z jedné strany chráněná záda. Umístění postele doprostřed místnosti sice vypadá pěkně, ale nemusí vám vyhovovat. Avšak v případě malé ložnice a velké manželské postele s tím nejspíš příliš nenaděláme. Zvolme tedy alespoň tu správnou barvu. Barvu, kterou máme rádi, a která působí spíše uklidňujícím dojmem. Noční stolky již nejsou takovou samozřejmostí, jako bývaly. Namísto dvou obyčejných stolků na každé straně postele v moderních interiérech najdete spíše jeden, zato velmi zajímavě řešený. Naproti tomu stylový toaletní stolek se zrcadlem a taburetem je krásným vybavením ložnice každé krásné ženy. Tak ještě hezkou lampu, knihu na čtení a pohodlné pyžamko . . .


Inspirovat se můžete například na těchto stránkách:


Ložní prádlo www.stella-ateliers.cz

Vše pro zdavý spánek www.bab-sro.cz

Masivní nábytek www.sobnabytek.cz  www.unis-n.cz