Proč vůbec tapetovat?

Tapetování již opravdu není to, co dřív a má mnoho nesporných výhod oproti klasickému vymalování.
Tou asi největší je, že pokud jste jen trošku zručný kutil, není pro vás potíž si tapetovat sám. A tak stačí investice do tapety a lepidla a máte hotovo. S malířem je nutné sáhnout mnohem hlouběji do peněženky a přiznejme si, kdo to dělá rád?
Další výhodou je to, že tapety všeobecně mnohem déle vydrží, což o vymalovaném pokoji říci nemůžeme.


Pro náročnější zákazníky
jsou na trhu kromě obyčejných a klasických tapet, jak je všichni známe i mnohé luxusnější varianty.

Je libo omyvatelnou tapetu? Není problém. Výrobci se předhánějí a tak má zákazník možnost najít kvalitní a dlouhotrvající tapetu se všemi vymoženostmi, jaké jen lze od tapety chtít.

A to rozhodně není vše, co od tapety můžete očekávat. Vhodně vybraná tapeta může zakrýt případné nerovnosti povrchu zdí, což u malování bytu znamená škrabání staré malby a sádrování děr.


Bojíte se, aby tapety vydržely třeba popraskání zdí? Nemusíte. S tím si určitě poradí dvouvrstvé tapety. Ty totiž mají jednu vrstvu z buničiny nebo polyetylénové pěny, díky tomu dobře izolují, jsou pružnější a přitom tvarově stálé.


O použitém materiálu by mělo rozhodovat to, kam vůbec tapeta přijde. Je logické, že do dětského pokojíku, který potřebuje díky růstu dětí častější obměny nedáme nějakou luxusní tapetu. Bude stačit obyčejná papírová.

Oproti tomu odolnější a trvanlivější jsou tapety vinylové kombinující vlastnosti papíru a plastu nebo tapety z měkčeného PVC.

Pro ty náročnější jsou na trhu také tapety s plastickými povrchy a tak opravdu i nejnáročnější zákazník nebude zklamán.

Pro místa, která jsou opravdu hodně namáhaná je lepší použít tapetu, která je odolnější proti mechanickému poškození a vlhku, jako je například reliéfní, vinylová, skelná nebo textilní tapeta.

 

Tak, jako mají tapety svoje nadšené milovníky, existují i ti, kteří je odsuzují. Mnohdy jsou totiž porovnávány s těmi, které se používaly dříve.

Vývoj šel ale nezadržitelně kupředu, ať v materiálech, tak i ve vzorech.

 

Jedinou drobnou nevýhodou zůstává to, že pokud nejste kutilem, je lepší si najmout odborníka, který tapetu odborně nalepí a také mnohdy poradí, jaký design a materiál se do dané místnosti vůbec hodí.

 

Pak si budete moc vychutnávat krásný byt nebo dům, který je splněním vašich představ.

Foto:
Linie design