Nenosné vnitřní konstrukce 
Stropní podhledy jsou nenosné konstrukce, které se používají především v interiérech veřejně přístupných objektů, jako jsou průmyslové výrobny, kanceláře, obchodní centra, kina, školy nebo hotely. Po technické stránce se vlastně jedná o vnitřní opláštění nosných stropních konstrukcí. Vzhledem k jejich praktickým vlastnostem, které uvedeme níže, se stávají čím dál více populární také v oblasti soukromé výstavby, a to jako důležitá součást interiéru rodinných domů a bytů.

Akustická izolace
Kromě toho, že stropní podhledy podstatně přispívají ke zvýšení estetické hodnoty interiéru, pojí se s jejich použitím další užitné vlastnosti, především skutečnost, že akusticky izolují prostor. Proto se podhledy staly oblíbenou součástí obývacích pokojů, případně ložnic s bohatým technickým zázemím. Jednak se postarají o to, aby celkový dojem v místnosti nerušily nevzhledné kabely (podhledy lze rovněž využít k zamaskování instalačních vedení všeho druhu a vzduchotechniky), a zároveň zajistí žádoucí odhlučnění. Takže pokud například ve svém domácím kině s oblibou sledujete napínavé filmy, správně nainstalované podhledy zajistí, aby Vaší zábavou nebyly rušeny osoby ve vedlejších místnostech či bytech. 

Tip: Pokud ve Vašem domácím kině chcete navodit opravdovou atmosféru, nezapomeňte na instalaci drobných halogenových svítidel do stropních podhledů.

Tepelná izolace a další výhody 
Vzhledem k tomu, že tyto nenosné interiérové konstrukce uzavírají spodní část stropu a snižují jeho světlou výšku, plní také funkci tepelného izolantu. Mezi další přednosti použití stropních podhledů mimo jiné patří zvýšení požární odolnosti stropní konstrukce. Ostatní výhody, jako je odolnost vůči vlhkosti, omyvatelnost, bezproblémová údržba, snadná instalace, nízká hmotnost, estetičnost, nebo snadný přístup ke stropní dutině, pak záleží na tom, o jaký konkrétní typ podhledů se jedná. Na trhu se setkáte kupříkladu se sádrokartonovými, plastovými, kazetovými, či dřevěnými podhledy.

Vybrané druhy podhledů
Uvažujete o instalaci podhledů? Tu je ideální provádět zároveň se stavbou, ale lze ji provést i v již postaveném a zařízeném domě. Nejlevnější variantou jsou sádrokartonové podhledy. Vyznačují se především nízkou hmotností a snadnou instalací, kterou údajně bez problémů zvládne i průměrně šikovný domácí kutil. Pokud si namontujete (nebo necháte namontovat) tento typ podhledů, můžete si vybrat z mnoha barevných odstínů. Velmi praktický je i bezproblémový přístup ke stropní dutině. Podhledy se připevňují na zavěšenou konstrukci tak, aby zakryly nosnou konstrukci stropu. Plastové podhledy se montují v zásadě stejně jako sádrokartonové, a to na jednoduchý rošt. Vyrábějí se z omyvatelného PVC. Jejich velká výhoda spočívá v tom, že zde odpadá nutnost výmalby stropu, před i po provedení opláštění. Hlavní předností plastových podhledů je však rychlost jejich montáže. Kromě toho jsou velmi přizpůsobivé. Jejich instalaci nebrání žádné nerovnosti na stropě. Dřevěné podhledy sluší především takovým typům interiérů, jako je klasická chalupa. V interiéru navozují velmi příjemnou a útulnou atmosféru. Jako poslední zmíníme kazetové podhledy. Jedná se o dvousložkový systém, který se skládá z hliníkového roštu a jednotlivých kazet. Hliníková konstrukce, která se zavěsí na strop, se vyplní jednotlivými kazetami. Výplň se vyrábí z různých materiálů, ze dřeva, kovu, nebo z lisovaných minerálních vláken. 
Zcela nezávisle na použitých materiálech nezapomínejte na to, že stropní podhledy nejsou pouze znaménkem krásy na tváři Vašeho domova!

Náš tip: Rolety