Moderní pergoly a altány se vyrábějí v různých variantách a mohou skvěle ozdobit vaši zahradu.

Vzhled nebo praktičnost?
Sami si odpovězte na otázku, jaké využití bude mít ve vaší zahradě pergola nebo altán? Spokojíte se s jednoduchou kovovou konstrukcí, dřevěným provedením nebo vám na vzhledu nesejde, hlavně ať jde o velké rozměry? Montáž altánu je vždy spojena s rovným místem na zahrádce. Nejlépe, když se místo vysype štěrkovým podložím, čímž se podložní rošt úplně vyrovná. Altány vypadají pěkně v provedení dřevostaveb. Stylové přístřešky můžete doplnit vhodným zahradním nábytkem. Boční části altánů mohou mít plné stěny, nebo být bez výplně, ozdobeny křížením, palubkami či uzavřeny zábradlím. Na stěny se zavěšují i dřevěné truhlíky na květiny.

Moderní pergoly a altány

Další využití pergol a altánů
Kromě místa k odpočinku mohou pergoly či altány sloužit k zábavě. Chystáte se sejít s přáteli, společně si poklábosit, grilovat a jinak se bavit? Můžete sedět venku, kde vás altán ochrání před deštěm. Altány se budou hodit i v mateřských školkách, kde se děti nemusí během špatného počasí stále schovávat v budově, ale budou trávit čas na čerstvém vzduchu.

Možností využítí a provedení je mnoho:
- Otevřená pergola s rovnou střechou z krokví se hodí téměř na každou zahradu.
- Pergola s pultovou střechou vám zajistí ochranu před deštěm a slunečními paprsky.
- Otevřená rohová pergola je vhodná k umístění třeba na pozemek v rámci kolonie zahrádkářů s poněkud zvědavými sousedy.
- Zahradní altán ve tvaru osmihranu, kam si bez potíží umístíte židle a lavice a do kterého vejdou i vaši přátelé, se hodí na velké prostrné zahradní plochy.
- Altán zajistí dostatek soukromí, když je zhotoven v kombinaci trelážové a palubkové výplně.
- Krytou zastřešenou pergolu lze využívat také jako garážové stání.
- Zahradní altány ve tvaru čtyřhranu nabízí mnoho variant úprav výplní stěn.

Skládací zahradní pergoly

K nejkupovanějším altánům se kromě dřevěných řadí také kovové s bočnicemi. Pergoly snadno pořídíte ve skládací formě – sestavíte si je jako stavebnici. Jedná se převážně o zastřešené modely, takže se neztratí na žádné venkovní oslavě a akci.

Pergoly – neodolatelné zahradní prvky
Pergoly si vyberete malé, velké, masivní nebo s odlehčenou konstrukcí. Vybírejte dobře, neboť místo, kam ji postavit se hledá někdy nehledá snadno. Pergola by neměla být postavena tam, kde bude rušit zbývající ráz zahrady. Naopak velice pěkně vypadá tam, kde končí zahradní chodník a dá se pod ní procházet. Může se sama o sobě stát ozdobou, ale pokud ji ale necháte prorůst popínavými rostlinami, bude vypadat úžasně barevně a vzdušně. Pergoly lze nechat přiléhat ke zdi domu nebo mohou stínit terasu.