Jak se s takovou „nudlí“ popasovat, jsme pro vás shrnuli do 5 jednoduchých bodů:

1. Dobrým plánem nikdy nic nezkazíte!

Udělejte si přehled toho, k čemu balkon skutečně využíváte a co by se vám tam líbilo navíc. Pro začátek začněte s tím, že celý prostor změříte. Nezapomeňte, že to není jen o podlaze. Využít byste měli celý prostor, který máte k dispozici.
Náš tip! Pracujte s grafickými plánovači. Některé jsou k dispozici online, jiné si musíte stáhnout a instalovat.

2. Na materiálech záleží
Díky přírodním materiálům a barvám získá každý balkon nebo lodžie mnohem přívětivější nádech. Skvělý způsob, jak dostat do prostoru například dřevo je využití modulových podlah, dřevěných polic, nebo dřevěných rolet, které prostor zútulní a zároveň slouží jako ochrana před sluníčkem i přehnaně zvědavými sousedy.

zasklivani balkou

3. Skládací nábytek, váš nejlepší přítel!
Medvědí službu vám prokáží skládací křesílka, nebo sklápěcí stolky. Balkon musí zůstat funkční, řada z nás na něm suší prádlo, to by nebylo možné, když byste se museli proplétat zahradním nábytkem. Skládací křesílka nebo židle můžete buďto pověsit na zeď nebo je jen jednoduše opřít. Barvy můžete volit v přírodní bílé, díky tomu se vám sezení neokouká a zároveň hezky doplní dřevo na podlaze. Pokud máte rádi barvičky, můžete je použít na polštářcích, prostírání, nebo květináčích.

4. Nemáte kam dát květináče?

Pověste je! Skvělý způsob, jak využít celý prostor jsou vertikální květináče. Můžete je přidělat na zeď, nebo je nechat jen tak viset v prostoru. Využijete tak lépe celý prostor a zároveň dostanete zeleň do výši očí. Balkon tak bude působit mnohem zeleněji i s pár květinami.
Náš tip! Květináče si můžete buďto koupit ve většině hobby marketů, nebo si je třeba vyrobit. Vybavení vyrobené z patel je v dnešní době skutečně velmi šik. Spoustu skvělých nápadů najdete třeba na pinterestu.

5. Užívejte si balkon co nejdéle
Nejčastější námitkou bývá počasí – proč si dát tolik práce s nábytkem, nedej bože látkovým, když to pak celé zmokne a zplesniví? I na to máme řešení. Tím rychlým je využití textilu primárně určeného ven. Dalším možným řešením je využití zasklení balkonu, to pomůže uchránit nejen vaše vybavení, ale také prodlouží část roku, kdy si můžete balkon v pohodlí užívat, a to i o několik měsíců.
Náš tip! Na trhu můžete najít řadu systémů pro zasklení balkonu. My doporučujeme českou firmu Optimi, která se zabývá výhradně bezrámovým zasklívání.