Kámen jako přírodní materiál
Kámen je krásný přírodní materiál, který se díky svým vynikajícím užitným vlastnostem (jako je dlouhá životnost, kvalita, stálé vlastnosti, variabilita použití a cenová dostupnost) používá v architektuře již od samotného počátku jejích dějin. Pro svůj krásný nadčasový vzhled se stal vyhledávaným materiálem také v oblasti moderní architektury. Že je přírodní kámen drahý? Nenechte se mýlit. Jeho cena je často stejná nebo dokonce nižší nežli cena umělých materiálů. K dalším přednostem přírodního kamene patří možnost kombinace s mnoha dalšími přírodními materiály, jako je například a nejčastěji dřevo.
 

Neobyčejná variabilita použití

K velké oblibě přírodního kamene v architektuře přispívá jeho variabilita použití. Přírodní kámen se hojně používá jak v interiéru, tak v exteriéru. Dlažby, mozaiky, formátované i neformátované obklady, divoká dlažba, solitérní a okrasné kameny či zkamenělé stromy, kamenné vany a umyvadla, fontány, ojedinělé doplňky do bytu i na zahradu, to je jen několik možností, jak lze tento unikátní přírodní materiál využít. Z přírodního kamene se dá vytvořit prakticky cokoliv.
 

Obkladový pásek Rusty Slate.


Oblíbená venkovní dlažba
Venkovní dlažba dotváří celkový dojem ze zahrady či terasy. Z pravidelných formátů se těší největší oblibě především travertiny (například Apricot Gold, Ivory Cream), žula (Tibet Yellow, Tibet Dark Grey), čediče (Tibet Olivian Black), vápenec Antique Blue Light, indické pískovce (Modak a další), a nebo nové chorvatské dlažby.

 
Dlažba Antique Blue Light.

Chorvatský vápenec – ideální pro exteriér i interiér
Chorvatský vápenec je cenově dostupný opracovaný chorvatský kámen s krásným vzhledem, který je v českém prostředí poměrně nezvyklý. Má příjemnou, opticky teplou barvu. Lze jej použít na obklad, dlažbu, ale také k bazénům či na zdění. Jednou z jeho jedinečných vlastností je, že neakumuluje teplo, takže v létě nepálí. Další výhodu představuje kompletní sortiment tohoto kamene od jednoho dodavatele (široká škála realizace od bazénových lemů, obkladů, dlažeb až po výrobu stolu, soch a jiných výrobků i atypických tvarů podle přání zákazníka apod.). Chorvatský vápenec lze rovněž použít pro stavbu masivních zdících plotů.

 
Chorvatský kámen Salič.

Exkluzivní solitérní kameny
Solitérní kameny jsou zajímavě probarvené okrasné kameny v přírodním stavu nebo s částečně leštěným povrchem, aby vynikla jejich jedinečná barevnost. Jsou oblíbené pro svůj přirozený vzhled a hodí se jak pro menší zahrady, tak i do velkých okrasných ploch. Některé solitéry jsou naprosto unikátní.

 
Solitérní kámen.

Unikátní zkamenělé dřevo
Pokud hledáte mimořádný doplněk pro Vaši zahradu, jistě Vás zaujmou zkamenělé stromy staré miliony let, které mají do nejmenších detailů zachovanou strukturu dřeva, ale tvrdost kamene a jedinečnou krásu vytvořenou přírodou. Pocházejí z Madagaskaru a Indonésie. Velikost zkamenělin se liší, průměr kmenů se pohybuje od několika desítek centimetrů až po více než 1 m, výška dosahuje až 2,5m. Kámen Donát je exkluzivním dodavatelem zkamenělých stromů v největších rozměrech a vysoké kvalitě v České republice.
 
Zkamenělé dřevo.

Více kamenné inspirace
Solitérní kameny, zkamenělé stromy a další neobyčejně krásné přírodní materiály si můžete prohlédnout ve fotogalerii na www.kamen-donat.cz a www.chorvatsky-kamen.cz, anebo přímo ve venkovní vzorkovně v Dymokurech a v Budčevsi, kde můžete obdivovat, jak lze tyto prvky vkusně začlenit do zahradní architektury (jako materiál na venkovní dlažbu, obklady, schody, obrubníky, kostky, kačírky, ukázka břidlicové střechy). Načerpejte více kamenné inspirace a zkrášlete své bydlení tímto originálním přírodním materiálem, který mu dodá mimořádnou hodnotu a styl.