Domeček na klíč
Bohatí páníčkové kupují svým pejskům již hotové, často velmi luxusní psí boudy. O psí boudy není na trhu nouze, jde jen o to, vybrat tu správnou. Pokud však Vašemu pejskovi koupíte „domeček na klíč“, počítejte s tím, že zaplatíte troj- až čtyřnásobek ceny, než kdybyste mu boudu postavili sami. Kdo ale nemá hluboko do kapsy, nebo není žádný domácí kutil, nebo obojí, ten může svému pejskovi boudičku s klidným svědomím pořídit. Důležité je, vybrat ten správný rozměr. Bouda by neměla být ani příliš malá, ani příliš velká. V malé boudě se bude Váš čtvernohý kamarád příliš tísnit, z velké mu zase bude snáze unikat teplo. Z důvodu eliminace nežádoucího úniku tepla Vám vřele doporučujeme, vybírat vždy boudu s předsíňkou. (Samozřejmě, že existují také vyhřívané boudy, ty však kynologové příliš nedoporučují. Takovým severským psům byste asi moc radosti neudělali, jiní pejskové by ve vyhřívané boudě zbytečně zchoulostivěli. To už je rovnou můžete mít doma.) Zkušení prodejci ve specializovaných obchodech Vám s rozměry rádi poradí, v hypermarketech, kde mnohdy žádné odborníky nepotkáte, se můžete řídit následující poučkou: Pes, který měří v kohoutku kolem 70 centimetrů, by měl žít v boudě o výšce cca 75 cm. Doporučená délka se rovněž pohybuje kolem 75 cm, hloubka zhruba 60 cm. Na nákup nemusíte vyrážet přímo se psem, ale pro jistotu si se sebou vždy přibalte skládací metr.

Bouda od kutila
Pro domácí a zahradní kutily je náramná pocta, postavit boudu pro svého nejlepšího přítele. Páru šikovných rukou nedá stavba psí boudy ani příliš práce. Zkušený kutil si nejprve udělá dobrý nákres, kam uvede všechny potřebné rozměry. Rozmyslí si, z jakého materiálu boudičku vyrobí a zjistí, kolik čeho bude potřebovat. Prken, izolace, vrutů, úhelníků, plechovek laku atd. Pokud nemá v domácí dílně či kůlně dostatek prken či palubek, vyrazí do domu pro kutily, nebo na pilu. Na stavbu boudy jsou vhodná smrková nebo borová prkna. Dopřejte svému pejskovi zateplenou boudu! Kvůli izolaci je třeba dvojnásobné množství prken, přitom však ještě raději počítejte s menší rezervou. Tepelně izolovaná bouda se vyrábí s použitím tzv. sendvičové konstrukce: dřevo – izolační vrstva – dřevo. Dobrým izolantem jsou úplně obyčejné polystyrénové desky. Tyto desky, stejně jako vruty a úhelníky zakoupíte také v domě pro kutily. Když máte vše pohromadě, můžete se pustit do díla!

Možností je samozřejmě několik. My Vám stručně popíšeme pouze jednu velmi jednoduchou konstrukci, kterou bez problémů zvládne postavit i kutil začátečník. Nejprve z dřevěných hranolů vytvoříte základnu konstrukce a vztyčíte stojny. Hranoly spojíte pomocí úhelníků a vrutů. Poté zhotovíte stěny a střechu. Pamatujte na to, že i psí boudu je třeba, čas od času vyčistit. Z důvodu snadného přístupu ponechte jednu ze stěn nebo střechu odklápěcí. Boudu raději čistěte za nepřítomnosti psa – například když je s někým na vycházce. 

Pro psí pohodlí
Podlaha se většinou vyrábí z dřevěné desky nebo dřevotřísky. Aby pejsek neležel na tvrdém, položte na desku vhodnou podestýlku. Přestože pes není králík, jako podestýlka se dlouhodobě osvědčuje seno. Často pejsek zdědí starou matraci z dětské postýlky. Ani to není špatný nápad. Jen se připravte na to, že ji Váš pejsek časem trochu upraví. Psí bouda by měla být vzdušná, aby se tam pejskovi dobře dýchalo. To zajistíte použitím prodyšných materiálů. Nikdy nedělejte pejskovi v boudě okno, vznikal by mu tam průvan. Vstupní otvor by měl být pohodlně přístupný. Pozor, ať jej neuděláte zbytečně velký. Znamenalo by to nežádoucí tepelné ztráty! Tak ať se Vám dílo podaří a pejskovi se v jeho novém bejváku líbí!

Foto: Aston CENTRAL s.r.o.