Už jste například slyšeli o tzv. flexibilním jídelním koutu?

Šetříme místem
Jako moderní lidé uvažujeme velmi prakticky, a proto se snažíme, zařídit interiéry jednotlivých místností tak, aby co nejlépe odpovídaly našemu běžnému způsobu života a s ním spojeným potřebám. V bytech, či domech, kde není ani centimetr, natož pak metr, čtvereční nazbyt, obvykle místo jídelny najdeme pouze jídelní kout, který je integrovanou součástí kuchyně. Také tento kout je však někdy třeba zvětšit, jindy zase zmenšit. Poradíme Vám šikovný trik týkající se právě tzv. flexibilního stolování, který umožňuje přizpůsobit prostor (který není nafukovací) právě vzniklým situacím. 

Běžné stolování
Pro běžné stolování nám zpravidla postačí menší jídelní stůl, například čtverec o rozměrech 90 x 90 cm. (Za velký stůl se považuje ten o velikosti lůžka, o rozměrech 90 x 180 cm.) V menších kuchyních se stalo zvykem, nahrazovat i takto malý jídelní stůl snídaňovým barem, který se stal módním hitem. V prostorově velkorysejších kuchyních se proto můžete setkat s kombinací obou řešení: s praktickým barem, který je často prodlouženou částí kuchyňské linky, doplněným designově zajímavými barovými stoličkami, a s klasickým jídelním stolem v druhé části kuchyně. U baru se snídá a svačí, případně zde lehce povečeří rodiče, když jsou sami doma. Posezení u jídelního stolu je určeno k rodinným oslavám, slavnostním obědům či večeřím, nebo podobným příležitostem. 

Hostina na obzoru: skládáme puzzle 
Naproti tomu tam, kde si nemůžeme obě řešení dovolit, je praktické, vybavit jídelní kout stolem, který není příliš malý, zároveň však ani nezabere mnoho místa. Šikovné jsou rozkládací stoly, jejichž desku lze v případě potřeby zvětšit. Tento typ stolu můžete doplnit mobilním nábytkem. Jakým? Třeba pojízdnými ostrůvky, snadno přenosnými proutěnými či ratanovými stolky a podnosy s nožičkami, které se díky svému přírodnímu vzhledu a nízké hmotnosti těší velké oblibě. Když je hostina na obzoru, můžete tyto mobilní kousky vysunout z rohů a jako puzzle si poskládat celou nábytkovou řadu. 

Komfortní hodování 
Než se proto pustíte do zařizování své kuchyně, ujasněte si, jakým způsobem se zde budete nejčastěji stravovat a tomu přizpůsobte své rozhodování, aby se Vaše stolování stalo pohodlnou a radostnou záležitostí. Pakliže příliš nevaříte, při slavnostních příležitostech spíše grilujete, nebo chodíte do restaurací, pak Vám bude menší stůl pravděpodobně stačit. Pokud se naproti tomu Váš rodinný život odehrává ve znamení velkolepých setkání doma u stolu, pak jistě velký stůl upotřebíte. 

Tam, kde je zapotřebí dostatečně velký jídelní prostor, který pohodlně pojme větší počet osob, prostorové možnosti bytu či domu to však nedovolují, přichází v úvahu právě náš tip na to, v případě potřeby poskládat nábytek jako puzzle. 

Útulné prostředí
Při zařizování tzv. flexibilního jídelního koutu s rozkládacím stolem, na němž není na první pohled vůbec vidět, jaké možnosti v sobě skrývá, a mobilními kousky nábytku, nezapomínejte v duchu účelnosti na design! Vždyť nejlépe se přeci hoduje v útulném prostředí. V ideálním případě by se Vám proto mělo podařit, dosáhnout barevného i materiálové sjednocení. Pokud jste se například rozhodli pro kombinaci stálého nábytku z dřevěného masivu a mobilního ratanového, nepřidávejte dodatečné plastové židle! Opatrně také s barvami. Méně zde skutečně znamená více. 

Tip: Dva druhy nábytku lze designové sladit například pomocí stejné potahové látky či jiných textilních doplňků.
 


Foto: Samphoto