Nikdy nebudete vědět úplně přesně, kolik vás rekonstrukce bytu, která se nejčastěji týká rekonstrukce staré kuchyně a starého bytového jádra s koupelnou a toaletou, bude stát. To záleží na mnoha faktorech a v závislosti na nich se může vaše nová koupelna nebo kuchyň pohybovat v řádech desetitisíců nebo dokonce statisíců korun. S takto obecným číslem si ale pravděpodobně nevystačíte.

Dopředu byste si měli připravit vlastní a co nejdůkladnější odhad. I ten se nakonec bude zřejmě od reality lišit – s určitou nepřesností se vždy počítá. Nicméně si díky němu na začátku ujasníte, zda vaše představy rámcově odpovídají vašemu rozpočtu. Také zjistíte, jak velkou část rekonstrukce pokryjí vaše úspory a jak vysoká bude případná půjčka na rekonstrukci bydlení.
 

Jsou 2 způsoby, jak se k odhadu dopracovat:

1.      Kalkulace od odborné firmy
Rekonstrukce od profesionálů něco stojí. Orientační kalkulaci ceny ale často získáte zdarma. Pro základní kalkulaci někdy stačí vyplnit jen webový formulář dané společnosti, případně vše zkonzultujete se zástupcem firmy po telefonu nebo na osobní schůzce.

I když se vás každá firma bude snažit přesvědčit, abyste rekonstruovali u ní, samotná kalkulace bývá nezávazná. Oslovte tedy více firem, ať si uděláte představu o cenách na trhu.

2.      Položkový rozpočet a online kalkulačky
Jste-li zkušený domácí kutil, můžete se pustit do rekonstrukce svépomocí. Ušetříte za práci řemeslníků a možná i za materiál. Tady ale pozor: Nad jeho nákupem máte sice při rekonstrukci svépomocí 100% kontrolu, ale stavební firmy často nakupují za zvýhodněné ceny.

Základem kalkulace je podrobný položkový rozpočet. Čím jasnější máte představu a plány, tím více bude položkový rozpočet odpovídat realitě. Pomoci vám mohou i internetové kalkulačky, jako je třeba nekomerční aplikace od studentů ČVUT ReBytCalc.

Cenu porovnejte s kalkulací od odborné firmy. Možná přijdete na to, že vám dřina a starosti za ušetřené peníze nestojí.


Obr1: Rekonstrukce svépomocí sice ušetří peníze za práci řemeslníků, ale vy si musíte dobře promyslet, jestli vám ta dřina a čas za to stojí.
Zdroj fotky: istockphoto.com

TIP: Jakmile dojdete ke svému odhadu, přičtěte k němu ještě alespoň 10%, ale spíš 15% rezervu. Zvlášť pokud nemáte dostatek úspor a budete si na rekonstrukci půjčovat.

Velká rekonstrukce vyžaduje stavební povolení

S rekonstrukcí souvisí i administrativa. Nejdůležitější je povolení od stavebního úřadu. Jak náročné papírování vás čeká, určuje stavební zákon (183/2006 Sb.).

  • Menší úpravy, jako je třeba výměna obkladů, dveří a oken, není potřeba nahlašovat. Stejně tak není nutné povolení na výměnu kuchyňské linky nebo vany.
  • Při rekonstrukci, která si vyžádá změnu dispozice bytu, budete potřebovat ohlášení drobné stavby.
  • Pokud je součástí rekonstrukce přístavba, zásah do nosných konstrukcí domu nebo do rozvodů, budete potřebovat plnohodnotné stavební povolení.

Nemáte dost úspor? Pomůže spotřebitelský úvěr

Když nechcete nebo nemůžete čekat, až na rekonstrukci našetříte, jedním z možných řešení je i spotřebitelská půjčka. Jako úvěr na rekonstrukci může posloužit například půjčka od Hello bank! Online a bez poplatků za vedení si můžete půjčit od 20 tisíc korun až do 1 milionu. Výši měsíční splátky si předem můžete snadno spočítat na online kalkulačce půjček.   

Aby vám splácení nezkomplikovala dlouhodobá nemoc nebo ztráta zaměstnání, můžete si sjednat pojištění schopnosti splácet.


Při plánování rekonstrukce počítejte s minimálně 10 % a ideálně15 % nákladů navíc.
Obr2: Při plánování rekonstrukce počítejte s minimálně 10 % a ideálně15 % nákladů navíc.
Zdroj fotky: istockphoto.com

Rekonstruujte pro sebe, ne pro ostatní

Rekonstrukci přizpůsobte vlastním potřebám a pohodlí. Budete to vy, kdo bude novou kuchyň nebo koupelnu používat, ne vaše návštěvy. Podle odborníků na reality dnes nedává smysl rekonstrukce kvůli zvýšení ceny nemovitosti před prodejem (pokud tedy nenapravujete vyloženě havarijní stav).

Mnoha zájemcům o nemovitost se netrefíte do vkusu a připravíte je o možnost zařídit si bydlení podle sebe. Na cenu nemovitosti mají  velký vliv především faktory, které neovlivníte – poloha, dopravní dostupnost nebo třeba občanská vybavenost v okolí.