Roletkové systémy jsou nejen praktické, ale také eliminují některé problémy spojené s běžnými způsoby zavírání, jako jsou posuvná či sklápěcí dvířka, ať už skleněná nebo dřevěná.

Díky vývoji a změně v pojímání prostoru se roletky dostaly mimo kanceláří také i do běžných obývacích prostorů. A tak je můžeme najít na botnících, v koupelnách i kuchyních, stejně jako v obývacích pokojích, kde mohou být součástí uzavírání úložných stěn, psacích stolů a sekretářů.

Nejčastějším důvodem, proč si roletky do bytu pořídit je jejich obrovská výhoda, že plní svou úlohu bez jakýchkoliv zatěžujících nároků na prostor. Ona taková výklopná, výsuvná nebo odklápěcí dvířka prostě více prostoru pro svoje otevření potřebují.

Sami jste jistě zažili situaci, kdy v úzkých chodbách, předsíních nebo kuchyních nábytek nelze otevřít díky malému prostoru.

Pak je na řadě výběr právě roletek, které vše bezpečně a elegantně uzavřou bez toho, aby jste si o jejich rohy otloukali dveře nebo cokoliv jiného.


Materiál, používající se na výrobu roletek je nejčastěji dřevo, kov a poslední dobou také plast. Použitím plastu lze tedy taková roletková dvířka použít i v prostorách, kde si prostě dřevo nemůžete dovolit.

Plast se tedy používá nejvíce při výrobě koupelnového nábytku a přiznejme si, koupelny jsou velmi často právě tím prostorem, kde rádi ušetříme nějaký ten centimetr.

Dřevo je nejčastěji používáno pro ostatní obytné místnosti, kde jsou velmi atraktivním a líbivým řešením pro úložné prostory. Asi dvakrát ročně je vhodné dřevěný nábytek, stejně tak i roletky ošetřit nábytkovým olejem, díky němuž bude vypadat jako nový.

Kov je řešením nejčastěji pro různé kuchyňské sestavy, kde působí velice luxusním dojmem. Výhodou kovu je snadná omyvatelnost, což v kuchyni jistě oceníte.

Máte-li strach, že použitím kovu se vystavíte při manipulaci s roletkou nepříjemným kovovým zvukům, opět je zde řešení. Stačí občas natřít kolejnicový systém speciálním voskem, který zamezí tření a tím i mnohým z nás nepříjemným zvukům.


Aby jste byli naprosto spokojeni, dbejte na to, aby byl u veškerého nábytku a roletek použit kvalitní materiál. Pak se totiž nemusíte obávat, že by roletkový systém nefungoval a zadrhával.

Ono i zde platí, že nejlevnější varianta se může ve výsledku stát tou mnohem dražší . Následné opravy a potíže vzniklé použitím nekvalitního materiálu by se lehko mohly stát vaší noční můrou.

Naopak kvalitní materiál je zárukou dlouhověkosti všude tam, kde jej použijeme.


Foto: Minirol