Jak na to?


Určitě nejjednodušší je použít k vytvoření jezírka již hotová, umělohmotná jezírka, která jsou v nabídkách téměř každého hobby marketu.

Instalace takového jezérka je zjednodušena tím, že stačí vykopat jámu tak, aby se do ní námi vybrané jezírko dalo zapustit.

V obchodech jsou k dostání opravdu různé velikosti umělohmotných jezírek, od těch nejmenších po opravdu velká jezírka.

Plast, ze kterého jsou vytvořena je velmi odolný a proto, pokud vyberete kvalitní jezírko, měla by být zaručena také jeho dostatečná životnost.

Další nespornou výhodou těchto jezírek je jejich velmi snadná údržba.

Pokud chcete jezírko větších rozměrů, je třeba vykopat jámu, tu vysypat pískem a na ten vložit geo-textilii, která jezírko chrání před poškozením třeba ostrými kamínky.

Pak teprve se pokládá speciální folie pro umělohmotná jezírka. Ta by měla samotné jezírko přesahovat alespoň o 50 cm.

Vzniklé okraje folie zatížíme kameny a zeminou, do které pak stačí zasadit květiny a okrasné dřeviny, které jsme si vybrali.

Samotné dno jezírka je třeba zatížit vrstvou oblázků či hrubého písku. Pak již můžeme postupně napouštět vodu a začít sázet vodní rostliny.

Díky postupnému dopouštění dosazujeme rostliny do mělčích částí jezírka směrem ke břehům.


Jaké rostliny jsou vhodné pro osazení jezírka vám nejlépe poradí ve specializovaných obchodech.

Nejoblíbenější rostlinou jezírek je bezesporu leknín.

Ty na jaře vysazujeme do nádob, ve kterých lekníny spustíme do vody. Lekníny mohou přezimovat v jezírku nebo v nějaké nádobě ve studeném sklepě.

Lekníny mají rádi slunná místa, na kterých nám ukáží nádherné obrovské květy, které potěší každého návštěvníka.



Co takhle rybičky?


Proč ne? Pokud chcete mít v jezírku rybičky, můžete zde chovat například slunku obecnou, karase obecného a mnoho dalších ryb. V poslední době jsou velmi oblíbené druhy speciálně šlechtěných ryb, jako jsou koi kapři nebo zlatí karasové.

Pokud se rozhodnete chovat rybičky, mělo by být dno jezírka bahnité nebo písčité a hluboké alespoň 120 cm.

Hloubka jezírka nemusí být po celé části, stačí prohlubeň ve středu, díky hloubce přes 1 metr se drží stálá teplota vody a díky tomu mohou rybičky ve vodě i přezimovat.


V příští části si řekneme něco o filtracích a budování minijezírek a také o možnosti vystavět si třeba koupací jezírko místo bazénu.


Foto: http://www.jezirka-eshop.cz , BOBR HK s.r.o.