Potřebný materiál


Palubky, dřevěné hranolky na rošt, ochranné mřížky, šrouby a hmoždinky, impregnace na dřevo, ochranný nátěr, plochý štětec, kotoučová pila, vlhkoměr, akuvrtačka s utahovacím momentem, olovnice a vodováha, rovnací lať, případně kolářské hřebíky a kladivo, krycí lišty nebo hranolky.

Montáž dřevěné fasády a 6 kroků jak jí provést svépomocí

V rámci příprav je dobré si také všechno nechat schválit od projektanta, abyste měli stoprocentní jistotu. Na montáž kvalitní dřevěné fasády už všechno máte, tak se můžete pustit do díla v 6 jednoduchých krocích.

Správná vlhkost palubek

Aby měly palubky správný tvar a nedeformovaly se, vystavte je venkovnímu prostředí (ale nenechte je zmoknout). Palubky vstřebají okolní vzduch a vy budete mít jistotu, že se plně přizpůsobí vlhkosti daného prostředí. Pro co nejpřesnější míru vlhkosti použijte vlhkoměr.

Příprava palubek

Před samotnou montáží palubky natřete alespoň jednou vrstvou z obou stran ochranným nátěrem. Pokud nátěr neobsahuje aditiva proti plísním, houbám a hmyzu, použijte takový přípravek ještě před nanesením nátěru. To samé platí pro hranoly roštu.
Do konců palubek vyvrtejte díry pro šrouby alespoň 5 centimetrů od kraje. Vytvořením vrutu docílíte toho, že se nevytvoří trhliny.

Vytvoření roštu

Z dřevěných hranolů vytvoříte rošt, na který posléze namontujete palubky. Při konstrukci si musíte dávat pozor, aby za dřevěnou fasádou mohl proudit vzduch. Vzdálenost mezi hranoly musí být rovnoměrná a rošt rovný. Případné nesrovnalosti odstraňte nebo vyrovnejte. Pro zajištění rovnosti a rovnoměrnosti můžete využít vodováhu.

Přimontování palubek

Palubky lze přikládat vodorovně a směrem nahoru. Použijte při tom hřebíčky o délce alespoň 45 mm. Také lze využít vruty.
Pokud vaše fasáda neobsahuje pera a drážky, opatřete ji příchytkami z nerezového materiálu, díky kterým se přichytí na rošt. Palubky lze také upevnit ocelovými vruty, které jsou odolné proti korozi.

Přetření řezů a čelních konců

Řezy i čelní konce palubek přetřete povrchovým nátěrem. Zabráníte tak tomu, aby se vlhkost dostala do palubek a velmi rychle je zničila.

Přidání ochranných mřížek

Spodní i horní konce fasády opatřete mřížkou. Zamezíte tak vniknutí hlodavců, ptáků, hmyzu a dalších nezvaných návštěvníků za palubky. Tyto mřížky mohou být plastové nebo hliníkové.