Jedno světlo nestačí!

Novostavby se staví tak, aby moderní interiéry v žádném případě netrpěly nedostatkem denního světla. Když zajde slunce, nezbude, než použít umělé osvětlení. Používáním správného osvětlení prokazujete dobrou službu nejen svému vlastnímu zraku, ale také ostatním smyslům. Při přípravě večeře si potřebujete dobře vidět pod ruce, zejména při krájení, abyste tak předešli nežádoucím úrazům, a proto potřebujete kvalitní osvětlení pracovní plochy.

Tento typ osvětlení je však naprosto nevhodný pro stolování. Halogenová světla nebo zářivky nepůsobí příliš uvolňujícím dojem, u stolovníků s vyvinutým estetickým cítěním dokonce mohou vyvolávat pocit, že večeří i někde v laboratoři. Proto v kuchyni potřebujete minimálně jedno další světlo, a to světlo, které vytvoří při jídle příjemnou atmosféru.

Náročnější majitele kuchyní tyto dva základní typy osvětlení neuspokojí a budou si přát, vybavit kuchyni ještě dalším osvětlením, aby jí to v závěrečné části dne, tedy bez denního světla, maximálně slušelo.


Pracovní plocha

Jak jsme naznačili v úvodu, kvalitní osvětlení pracovní plochy je úzce spjato také s bezpečnostním aspektem. Optimální je, použít zde světlo, které přímo směřuje na pracovní desku kuchyňské linky. Kromě toho, že dobře osvětlí vaši pracovní plochu, bude vrhat světlo také na nejbližší okolí, takže v době, kdy budete pracovat v kuchyni o samotě, nebudete potřebovat žádné další osvětlení. Velmi často se zde používají zářivkové světelné zdroje. Při jejich výběru si ověřte, jaká barva světla vám vyhovuje. Příliš bledé až bílé světlo může být i při práci nepříjemné.


Světlo, které vás pozve ke stolu

Jídelní stůl si zaslouží své vlastní světlo. Při jeho výběru pamatujte na to, že chcete své jídlo konzumovat v příjemné atmosféře. Všimněte si, jak v luxusních restauracích pečlivě volí svítidla. To proto, aby chutná večeře byla pro vás hlubším prožitkem než jen uspokojením hladového žaludku a chuťových pohárků. Ženy většinou vnímají tyto záležitosti kolem osvětlení mnohem citlivěji. Proč si také domů nepořídit krásné osvětlení a nevečeřet jako králové?


Přídavné osvětlení

Pokud vaše kuchyně zároveň slouží jako pracovna, nebo v ní máte křesílko, v němž s oblibou popíjíte kávu a čtete noviny, určitě budete potřebovat ještě něco navíc. Nejlépe elegantní lampičku nebo lampu, která designově splyne s vaší kuchyní a ostatními svítidly. Přídavné osvětlení často mívá také dekorativní charakter.

Používají se různě barevné žárovky. Při zvláštních příležitostech, například během vánočních svátků, lze tento typ osvětlení přikrášlit třeba tím, že na něj zavěsíte borovou větvičku s kouskem jmelí pro štěstí a červenou stužkou, a ve vaší kuchyni bude ještě útulněji.

 

Pro náročné

Dekorativní osvětlení slouží především pro potěchu očí, vašich a hostů. Jistým omezením je zde velikost vaší kuchyně. Měla by zde být také určitá provázanost s ostatními světly ve vaší kuchyni, ať už jde o barvu, nebo použitý materiál.

Abyste se vyhnuli nebezpečí nevhodné estetické kombinace světel, doporučujeme vám, pořídit si světelnou sadu, která zahrnuje všechny čtyři typy osvětlení. V případě, že vám smysl pro krásu nechybí, sestavování vlastního světelného systému vás bude bavit. Pokud světelný systém dobře promyslíte a zrealizujete, vynaložených prostředků určitě nebudete litovat.


Foto1:

Kuchyně plná světel.

Foto2:

Jedno světlo nestačí!

Foto3:

Osvětlení pracovní plochy.


Foto: www.trendir.com, www.yaleappliance.com