Tak trochu jiné ostrůvky

Kdo by neznal kuchyňské ostrůvky! Obvykle slouží jako varná, mycí, přípravná či skladovací centra, nebo jejich kombinace a svou přítomností podstatně zpříjemňují a zefektivňují práci v kuchyni, a to nejen hospodyni samotné, ale také všem jejím pomocníkům. Ale víte, že do jiných místností se také občas hodí nějaký ten ostrůvek? Do kterých? Kupříkladu do obývacího pokoje. Proč? Jako ochrana. Před čím? Hned vám to prozradíme.


Malí škodiči

Mnozí z vás tuto situaci důvěrně znáte. Je večer a vy jste unavení po náročném dni, a tak se na chvilku posadíte na pohovku před krbem nebo před televizní obrazovku, se sklenkou piva či šálkem kávy v ruce, abyste si trochu odpočinuli. Jenže než řeknete švec, už je zase tady. Kdo? Malý škodič, který chce vaše pivo, nebo v tom horším případě šálek s horkou kávou. Rychle svůj drink popadnete a postavíte jej na obývací stěnu. Váš drink je zachráněn, jenže požitek z něho je ten tam. Přece jen, vstávat před každým douškem z oblíbeného místa, a znovu si sedat, to prostě není ono. Podobná situace se opakuje, když berete do rukou další předměty, které k vašemu životu potřebujete. Vaše malé dítě nezajímají hračky, ale všechno to, co je vaše. Na obývací stěně postupně vznikne malý ostrůvek věcí, které potřebujete ochránit před malým škodičem.


Netábořte, bydlete!

Pokud to není váš případ, a jste rodiče dítěte, kterému k zábavě stačí jeho vlastní hračky, a nejpozději při pátém „ne“ vás poslechne, jste šťastní lidé. Pokud máte doma škodiče, nezoufejte, nemusíte několik měsíců či let nedobrovolně tábořit na těchto nepraktických ostrůvcích, existuje totiž řešení. Toto řešení umožňuje člověku celkem slušně žít. Jedná se vlastně o kombinaci vhodného nábytku a jeho způsobu a možnosti umístění tak, aby vaše dospělácké věcičky byly pěkně v bezpečí, a přitom relativně po ruce.


Jednoduché police

Jako poměrně nenáročné, finančně i časově, se jeví obyčejné police. Tyto police umístíte v dostatečné výšce nad vaši oblíbenou pohovku. Aby tímto řešením příliš netrpěla estetická stránka vašeho obývacího pokoje, je důležité, sladit tento nábytek s celkovým interiérem. Proto věnujte pečlivou pozornost volbě použitého materiálu i barvy.

Hloubku těchto polic zvolte v závislosti na tom, co přesně do nich potřebujete schovávat. V dostatečně hlubokých policích i skrytý notebook působí velmi nenápadně. Tyto police nemusí být pouze krátkodobým provizorním řešením (děti rychle rostou, jsou čím dál vynalézavější, a tak se brzy vyšplhají také do vašich polic), v budoucnu do nich můžete ukládat například knihy.

 

Pro náročné

Pokud vás obyčejné police neuspokojí, můžete se rozhodnout pro něco složitějšího, třeba pro dřevěné sloupky, které umístíte v blízkosti vašeho televizního křesílka. Jejich výhodou je, že do nich není příliš vidět, a tak jejich obsah malé děti tolik neláká. Z bezpečnostních důvodů je však nutné, ukotvit tyto kusy nábytku ke zdi. Aby si děti nepřipadaly ve vašem obývacím pokoji jako outsideři, věnujte jim některou ze spodních polic.

Nebo by se vám líbil netradiční ostrůvek ve formě neobvyklé stěny ve tvaru zvířete, například medvěda?

 

Vzájemná ochrana

Díky těmto uměle vytvořeným ostrůvkům jsou v bezpečí nejen vaše věci, ale i vaše dítě. Takový šálek s horkým čajem či kávou, který na sebe váš potomek zvrhne, je způsobilý provést pěknou paseku. Následky raději nedomýšlet. Se šikovným nábytkem jsou sice v bezpečí jak vaše věci, tak i děti, jenže pokud budou mít děti zakázané nebezpečné věci, byť i jen částečně, na dohled, připravte se na to, že na vás budou činit nátlak. Je nám líto, ale s tím vám už bohužel nepomůžeme. Pevné nervy!

 

Foto1:

Medvěd má sice některé police vysoko, ale hbitější děti si z něho udělají prolézačku.

Foto2:

Police origami do ultramoderního obývacího pokoje.

Foto3:

Do dřevěných sloupků s hlubokými policemi není příliš vidět. 


Text: Markéta Veselá

Foto: www.furniturestoreblog.com, www.popgadget.net, www.coolbusinessideas.com