Nechme teď tedy stranou estetickou stránku, protože ta záleží vždy na jednotlivci a každému se líbí něco jiného. My bychom Vám chtěli poskytnout několik rad, týkající se spíše té kvalitativní stránky a vhodnosti použití vybraných obkladů a dlažeb.

Údaje o nasákavosti (poréznosti) materiálu Vás upozorní na to, jaká je mrazuvzdornost výrobků. Například u obkládaček pro koupelny není mrazuvzdornost požadována a nasákavost zde může přesáhnout 10%. To je samozřejmě nepřijatelné pro balkony či lodžie. Tam by měly přijít pouze takové dlažby jejichž nasákavost je v rozmezí 0,04-0,5%, takové jsou totiž vhodné pro venkovní použití. Stoupající mrazuvzdornost dlaždic tedy závisí na jejich klesající nasákavosti. Často řešíme se zákazníky, že dlažby, které jsou v jiných obchodech deklarovány jako mrazuvzdorné, vůbec jako mrazuvzdorné nedoporučujeme. Je to z toho důvodu, že tyto dlaždice sice evropskou normu mrazuvzdornosti splnily (50 cyklů z -15 do +15 °C), nicméně jejich nasákavost je vysoká a při větších teplotních rozdílech (v zimě, kdy teplota v noci klesne třeba i pod -15 °C a ve dne vystoupí nad 0 °C) tyto dlaždice nevydrží. U nás Vám poradíme které materiály jsou 100% mrazuvzdorné.



Další důležitou vlastností dlažeb je otěruvzdornost. Často je tato vlastnost zaměňována s tvrdostí. Tvrdost dlažeb pro běžné používání v domácnosti není na rozdíl od otěruvzdornosti až tak důležitá. Na druhou stranu otěruvzdornost bývá v poslední době často přeceňována a zákazníci trvají na té nejlepší otěruvzdornosti dlažby, i když se jedná pouze o koupelnu nebo kuchyni. Podlahové dlaždice se rozlišují římskými čislicemi ve stupnici od I do V, od nejnižší odolnosti po nejvyšší odolnost proti opotřebení. Pro běžné domácí prostory koupelen a WC zcela postačuje stupeň II až III, pro kuchyně a chodby III až IV, veřejné prostory vyžadují stupeň IV a V – čili tzv. slinuté dlaždice. Můžete je však najít i pod italských označením gres porcellanato nebo gres porcellanato smaltato.

Výběr obkladů a dlažby určuje charakter místa, kde budou použity, například zda půjde o vnější či vnitřní prostory. Dalšími kritérii jsou také požadovaný design či rozměry prostoru.
Nákup by měl proběhnout podle reálných vzorků, protože vybrat si obklady pouze podle katalogu, bez možnosti vidět jejich skutečný vzhled, může skončit velkým zklamáním. Přesto je potřeba si uvědomit, že dlažba je vyráběna z více surovin. Může se tedy stát, že jedna výrobní várka nebude zcela stejná jako várka vyráběná před měsícem. Každá várka má svůj přesně daný odstín a rozměr, který je uváděn na obalu. Při dokupování je idální sebou přinést obal, případně jeden kus obkladu nebo dlažby pro porovnání. I proto je také lepší vyhnout se marketovým doprodejovým akcím nebo nahodilým dovozům, do druhého dne byste nemuseli danou šarži a v některých případech ani výrobek samotný už dokoupit. V M.B. Keramice Vám navíc zaručí, že zboží zakoupené v jedné várce je shodné.

Při nákupu je třeba pamatovat také na rezervu 10 až 15% na prořez, u menších prostor a zejména u větších obkladů i více. Kupovat obklady přesně na kus je nesmyslné. Za dva roky, až budete nutně potřebovat 2 kusy obkladu, protože Vám naneštěstí praskla v koupelně voda, už neseženete danou šarži výrobku ani při sebelepší vůli prodávajícího. Vždy by od každého použitého materiálu či barvy měl zbýt alespoň 1 metr jako rezerva pro „strýčka Příhodu“.

Důležitou součástí nákupu by měl být také servis a poradenství. To znamená zajištění grafického návrhu neboli kladečský plán, poradenství v technických otázkách, nabídka lepidel, spárovacích tmelů a dalších materiálů potřebných pro obkládání apod. To vše jsme schopni Vám u nás zajistit.

Těšíme se na Vaši návštěvu na prodejnách M.B.Keramiky. 

www.mbkeramika.cz