Podstatným hlediskem, které bude hrát roli při výběru krbové vložky, bude pravděpodobně cena. Nejdříve je dobré si ujasnit, jaké máte nároky a očekávání. Ty nejskromnější představy splní krbové vložky z hypermarketů a supermarketů. Jejich cena se pohybuje mezi 5000 a 10 000 Kč. Pokud máte vyšší nároky, můžete počítat s tím, že se cena může vyšplhat až k 100 000 Kč.

Kamnáře, který vám bude krbovou vložku obezdívat, budou zajímat její vnější rozměry. A s kamnářem si také ujasníte celkové rozměry, vlastnosti a tvar krbu. Roli hraje i hmotnost krbové vložky – třeba kvůli manipulaci – jednak při přepravě, jednak při zabudovávání. S kamnářem si také ujasníte, zda váš krb bude sálavý, akumulační nebo teplovzdušný.

Krbová vložka Romotop KV 055AN

Od velikost krbové vložky se odvíjí maximální velikost dřevěných polen, kterými můžete topit. Dobré je znát i průměr kouřovodu. Ten sice není součástí dodávky krbové vložky, ale pořídit si ho musíte stejně. Proto dbejte na to, aby k sobě jednotlivé díly „stavebnice“ pasovaly.

Krbová vložka bývá často litinová, může být ale také svařovaná z ocelových plátů a vyšamotovaná. Žáruvzdorné sklo, přes které vidíte onen romantický oheň, odolává teplotám 800 i více stupňů Celsia. Prosklená dvířka mohou být nejen rovná, ale také tvarovaná, oblouková či rohová. Tvar skla nemá vliv na výhřevnost. Důležitá je spíš tloušťka skla, jeho materiálové složení a izolace. Sem patří i speciální sklotextilní těsnící šňůra, izolační papíry a rohože a silikon a utěsnění spojů. „Moderní materiály použité při výrobě krbové vložky a následné použití moderních izolačních materiálů při samotné obestavbě mohou výrazně podporovat akumulační vlastnost krbů a díky tomu může krb předávat teplo ještě několik hodin po tom, co vyhasl oheň v topeništi“ dodává Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz.

Samozřejmostí krbové vložky je zabudovaná regulace přívodu primárního a sekundárního vzduchu. Jejich prostřednictvím můžete jednoduše regulovat intenzitu spalování a vyhřívání. K vybavení patří většinou také popelník a rošt. Naopak nadstandardem je možnost volby umístění pantů u prosklených dvířek (levá / pravá strana) nebo centrální regulace pomocí jednoho regulačního prvku. Zajímavá je také možnost oplachu skla (předehřátým vzduchem). Bonusem navíc může být i zabudovaný stojan, který usnadní montáž a přesné usazení krbové vložky. Méně obvyklé je také zadní přikládání do krbu.

Krbová vložka Romotop KV 025 W02 BD

Váš krb nemusí sloužit jen k příležitostnému vytvoření příjemné atmosféry. Pokud ho chcete používat k běžnému vytápění domu, potřebujete krbovou vložku s teplovodním výměníkem. Při splnění nutných bezpečnostních předpisů a stvrzení revizním technikem, může být součástí otopné soustavy.

K tomu, aby byla pohoda u krbu dokonalá, přispěje jistě i vybavení jako je koš na dřevo či sada krbového nářadí ve stojánku. Někdo dá přednost nerezovému, jiný „černému“ z běžné oceli. Vlastně ani ten koš nemusí být proutěný. Často bývá ocelový černěný. K dotvoření idylky u krbu patří také houpací křeslo s kožešinou či dekou. Pro pocit většího soukromí pak možná sáhnete i po nehořlavé zástěně. Pak možná ještě takové drobnosti, jako krbové dekorační kameny a zapalovač nebo krbové zápalky.

Abyste ono romantické místo mohli snadno udržovat čisté, přijde vám vhod vysavač popela s bezúdržbovým filtrem. Běžný domácí vysavač na koberce byste si totiž rychle zničili. Pro zajištění bezpečí je zase dobré instalovat v místnosti hlásič, který spuštěním alarmu ohlásí problém se spalováním. A nezapomeňte také na čištění komína. Jeho údržbu vám usnadní „komínová“ chemie.