Investice, která se vyplatí

Chodíme sem denně, abychom vypadali dobře. Občas se ani nemůžeme dočkat, až zase spatříme svou vlastní koupelnu. Někdy bychom sem však neměli přijít jen kvůli tomu, abychom vypadali dobře my sami, ale naopak naše koupelna. Místnost, která se tak intenzivně používá, nejenže si zaslouží, ale přímo potřebuje pravidelnou údržbu.

Nezajímá nás totiž pouze samotný výsledek našeho pobytu v ní, ale často si také užíváme, zejména ženy, samotný proces, nebo ne?

A proto je čas věnovaný těmto úpravám investicí, která se nám později vrátí. A totéž platí i o investovaných finančních prostředcích.


Po týdnu

Když jsme bydleli u rodičů, měli jsme pocit, že nás s požadavkem ohledně  mytí vany a zaprskaného zrcadla a umyvadla jen zbytečně zdržují od mnohem důležitějších věcí. Náhle se však naše vlastní koupelna začala poněkud špinit a my jsme pochopili, že v krajním případě jednou za týden nějakou tu údržbu přece jen potřebuje. Chemických pomocníků, kteří vám s úklidem vždy ochotně pomohou, je na trhu dostatek, a to ve všech cenových relacích. Prostředek na čištění sanity, zrcadel a WC. A nezabere to ani moc času. Pěkně vyčistíte sanitu, vyleštíte dlaždičky, seškrábete ze zrcadla zubní pastu a vyměníte ručníky.

Po určité době je dobré vyprat podložky na podlaze, ale to určitě víte i bez nás. Pojďme se raději podívat, co je potřeba udělat v koupelně po několika letech intenzivního používání.


Po letech

Když se na chvilku zastavíte a po letech si pod drobnohledem prohlédnete vaše malé vodní království, zjistíte, že za tu dobu nasbíralo nějaké ty vady na kráse. Jen se podívejte na ty zašlé spáry! Jakoby se vaše kdysi nová laboratorně čistá koupelnička dostala špíně do spárů! Zašlé spáry skutečně dělají hodně. Ale nezoufejte, existuje snadná, rychlá a dokonce i levná pomoc! Je to taková bílá fixa a říká se jí spárovačka. Pěkně jí obkreslíte zašlé spáry a vaše koupelna bude hned vypadat lépe. Jako by si žena namalovala nové oční linky. Je to celkem nenáročná práce, na které se toho nedá moc zkazit, a tak nepotřebujete odborníky. Stačí si jen koupit v obchodě, nebo na internetu, např. u zásilkové firmy Neckermann, objednat tuto fixu. A kolik za ni zaplatíte? Kolem stovky. To je ještě méně než zaplatíte za oční linky, že ano?

Tak spáry bychom měli. Podložky na podlaze už jsou pěkně prošlapané, bílé plastové prkénko na toaletě žloutne, to bude chtít výměnu. Stejně jako ta prasklá dlaždice v levém rohu. Kromě toho budete možná měnit nástavec sprchy nebo některé baterie.

Možná jste používáním přišli na to, že vám v koupelně leccos chybí. Když už jste v tom řádění, možná si koupíte a pověsíte novou poličku. Nebo závěsnou polici do sprchového koutu.

Pokud vaše dítě opět významně povyrostlo, možná budete posouvat jeho umyvadélko o několik centimetrů výše. A pokud ještě více povyrostlo, připravte si nožík, kačera Donalda nalepeného na vaně čeká poprava.


Myslete dopředu

Když přijde řeč na uklízení, většinu rozumných lidí zajímá především, jak si co možná nejvíce usnadnit práci. Tedy, jak si ji usnadnit? Při úklidu používejte tekutý písek a osvědčené čisticí prostředky. Na jejich značky je dobré se zeptat profesionálních uklízeček. Abyste se rychle a pohodlně dostali do některých obtížných zákoutí vaší koupelny, pořiďte si efektivní koupelnový mycí systém – teleskopickou tyč s otočnou hlavicí, na kterou lze připevnit mycí houbičku. Tato houbička je z jedné strany savá, a z druhé drsná, tak, jak jste zvyklí u kuchyňské houbičky. Tento systém vyrábí firma VILEDA a koupíte jej v hypermarketech.

Nezapomeňte si schovat několik náhradních obkladaček a dlaždic. Když se vám některá poškodí, může se stát, že již nebudou v prodeji.


A když budete myslet chytře dopředu, tu a tam v koupelně uklidíte a občas provedete řádnou technickou prohlídku, vaše koupelna bude krásná a spokojená a dá vám, co si zasloužíte.

 


Text: Markéta Veselá:

Foto: http://www.bathroomrenovationsydney.com.au, http://z.about.com