Když stárne interiér
Ve chvíli, kdy zjistíte, že Vašemu domácímu interiéru jaksi nepozorovaně přibylo nepřehlédnutelné množství vrásek, není situace tak vážná, jako v případě tohoto zjištění při pohledu do zrcadla. V obou případech je však zapotřebí, začít tuto situaci řešit! Tentokrát se zaměříme především na nábytek, který je jednou z nejdůležitějších součástí bydlení. Poradíme Vám, jak osvěžit jeho tvář. Některé starší kusy si možná zaslouží vystěhovat. Když je situace velmi vážná, stojí za zvážení také čerstvá výmalba stěn, která poskytne Vašemu nábytku to správné pozadí.
 


Bílý nábytek
 
Málokdo má tu odvahu, požádat čas o autogram. Jeho působení, když vynecháme starožitný nábytek, je pro většinu vybavení domácnosti velmi nežádoucí. Počínaje čalouněným sedacím nábytkem a elektrospotřebiči konče. Je to zvláštní, ale klasické dřevěné kousky nábytku, jako jsou židle či skříně, umí stárnout daleko důstojněji, nežli tzv. bílý nábytek, například chladnička. 

Na druhou stranu vylepšení designu nevzhledné zašedlé chladničky dá zpravidla méně práce, nežli pečlivá rekonstrukce židle při dodržení  konkrétního stylu. Pokud je však Vaše chladnička (nebo jiný elektrospotřebič) příliš stará, stojí za zvážení její výměna, a to vzhledem ke zvýšené spotřebě ve srovnání s novými spotřebiči. Bílý nábytek už nemusí být jen bílý, vyrábí se v různých designech. Nejen vestavěné spotřebiče lze opatřit dvířky v barvě kuchyňské linky.

Tapety jsou opět cool 
Jestliže starší spotřebič začíná hyzdit interiér Vaší krásné kuchyně, můžete jej olepit tapetou se zajímavým vzorem. Tapety jsou totiž znovu v kurzu. Práce s nimi navíc může být mnohem snazší, existují také samolepicí tapety.

Protože se Vám pravděpodobně nepodaří, sehnat stejný barvený odstín tapety, jako má linka, doporučujeme Vám volit spíše metodu kontrastu. Co třeba jarně zelená tapeta a červená kuchyňská linka? Záleží na Vašem barvocitu a vkusu. 

Důležitost elegantního vzhledu bílého nábytku vzrůstá v obytných zónách, kde například kuchyně plynule přechází do obývacího pokoje.

Zkrášlit však můžete také třeba pračku ve Vaší koupelně. Za úvahu zde stojí samolepicí omyvatelné tapety, nebo skleněná či keramická mozaika. Pokud toužíte po něčem originálním, můžete k oblepení pračky použít klidně kamínky a mušličky z cest. 

Kůže něco vydrží
Obývací pokoje často a s oblibou vybavujeme koženým sedacím nábytkem. Kvalitní kožený nábytek se pyšní svou dlouhodobou trvanlivostí, ovšem pouze za předpokladu, že mu dopřejeme to správné zacházení. Mezi hlavní zásady patří, že bychom jej neměli vystavovat přímému slunečnímu záření. Kůže totiž může změnit svou barvu (k horšímu) a popraskat. Pokud Vám kožená sedačka v obývacím pokoji připadá uprášená a zašlá, zkuste ji nejprve otřít navlhčeným hadříkem. K obnovení lesku použijte speciální impregnaci ve spreji, která funguje na podobném principu, jako když si leštíte boty. V obchodech s koženým nábytkem Vám jistě ochotně poradí s výběrem toho správného prostředku. 

Běžný dřevěný nábytek
U stárnoucího klasického nábytku mnohdy stačí jeho osmirkování a nové nalakování. Také textilní doplňky, jako jsou například sedáky a polštářky, dělají hodně. Dejte tedy Vašemu dřevěnému nábytku nový make-up a oblékněte jej do slušivých šatů dle poslední módy! Nemusí Vás to ani moc stát a výsledek bude jedinečný! 

Foto: Samphoto